6 Νοε 2015

Οφέλη για την υγεία μας από τα καρύδια


Τα καρύδια προστατεύουν τις αρτηρίες μετά από γεύματα με υψηλά λιπαρά.

Αποτελούν μια πλούσια πηγή των ωμέγα-3 λιπαρά, άλφα-λινολενικού οξέος (ALA), βελτιώνουν τη λειτουργία των αρτηριών μετά από ένα γεύμα υψηλό σε λιπαρά και μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντικά σε μια δίαιτα μεσογειακού τύπο, προτείνει μια μελέτη από την Ισπανία (Cortes Β, Νunez, J Am Coll Cardiol).

Η μελέτη εξέτασε σε μια σειρά από δείκτες της καρδιαγγειακής υγείας τα αποτελέσματα από προσθήκη καρυδιών ή τοτ ελαιόλαδοτ σε ένα λιπαρό γεύμα.

Δώδεκα υγιείς ανθρώποι και 12 ασθενείς με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης κατανεμήθηκαν τυχαία για να φάνε είτε ένα γεύμα υψηλό σε λιπαρά (80 g λίπους, 35% κορεσμένο λίπος),που περιλαμβάνει επίσης 40 γραμμάρια καρύδια ή ένα γεύμα που περιλαμβάνει 25 γραμμάρια ελαιολάδου.
Μετά από μία εβδομάδα, οι συμμετέχοντες διασταυρώθηκαν και αντίστροφα, δηλαδή κάποιος που είχε φάει την πρώτη εβδομάδα καρύδια, την δεύτερη κατανάλωσε ελαιόλαδο και το αντίστροφο.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την δραστικότητα των υποκειμένων αγγείων μετά το γεύμα, και κοίταξαν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, καθώς επίσης και τους δείκτες ελεύθερων ριζών (οξειδωτικά), το στρες και τα επίπεδα της ασύμμετρης διμεθυλαργινίνης (ADMA) στο αίμα.
Το AMDA είναι ένα υποπροϊόν του μεταβολισμού της πρωτεΐνης αργινίνης, που λέγεται ότι παρεμβαίνει με το αμινοξύ L-αργινίνη, το οποίο εμπλέκεται στην παραγωγή του νιτρικού οξειδίου (ΝΟ).
Το ΝΟ ενεργεί επί των λείων μυών στα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας τους διαστολή και αυξάνοντας έτσι τη ροή του αίματος.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η ροή του αίματος στην βραχιόνια αρτηρία του βραχίονα, αυξήθηκε κατά 24% στα άτομα με υψηλή χοληστερόλη αφού έφαγαν το γεύμα που περιείχε τα καρύδι, ενώ το γεύμα ελαίου που περιέχει ελαιόλαδο πράγματι οδήγησε σε 36% μείωση στη ροή του αίματος.

Ωστόσο, τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων μειώθηκαν σε παρόμοιες ποσότητες μετά δύο γεύματα. Τα επίπεδα στο αίμα του ADMA δεν επηρεάστηκαν ούτε από τα καρύδια ούτε από το ελαιόλαδο.
Το γεγονός ότι ένα μόνο γεύμα με καρύδιά επηρεάζει θετικά τα αγγεία, υποστηρίζει τις ευεργετικές επιδράσεις των καρυδιών για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο,αναφέρει ο Berenice Cortés στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.

Η Ε-σελεκτίνη, ένα μόριο που παίζει ρόλο στην κυτταρική προσκόλληση -τη διεργασία με την οποία η κατεστραμμένη χοληστερόλη προσκολλάται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων για να σχηματίσει πλάκες- μειώθηκε επίσης μετά το γεύμα με τα καρύδια.
Πολλοί άνθρωποι ξεχνούν ότι τα καρύδια είναι ένα σημαντικό μέρος της Μεσογειακής διατροφής, παρέχοντας πολλά οφέλη για την υγεία..
Τα καρύδια, σε αντίθεση με το ελαιόλαδο και τους άλλους ξηρούς καρπούς περιέχουν σημαντικές ποσότητες πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, ειδικά άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), ένα φυτικής προέλευσης ωμέγα-3.
Παρέχουν επίσης αντιοξειδωτικά και L-αργινίνη, συστατικά που προσδιορίζονται σε παλιότερες μελέτες ως θρεπτικές ουσίες που βελτιώνουν τη λειτουργία των αρτηριών.
Αυτό αποδεικνύει ότι το προστατευτικό λίπος από καρύδια αναιρεί πραγματικά κάποιες από τις επιβλαβείς επιδράσεις μιας δίαιτας υψηλής σε κορεσμένα λιπαρά, ενώ ένα ουδέτερο λίπος, όπως το ελαιόλαδο, δεν έχει τόσο πολύ προστατευτική ικανότητα.
Αυτό δημιουργεί ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, επειδή πολλοί άνθρωποι που ακολουθούν μια μεσογειακή διατροφή πιστεύουν ότι το ελαιόλαδο είναι το καλύερο.
Αυτό δεν σημαίνει ότι το ελαιόλαδο είναι κακό, αλλά δεν είναι το κλειδί για την προστασία της υγείας μας δήλωσε ο Vogel.

Φυσικά όλα τα παραπάνω δεν οδηγούν στο συμπέρασμα οτι αν απλά τρώμε μια χούφτα καρύδια μπορούμε να εξισορροπήσουμε μια ανθυγιεινή διατροφή. “Οι καταναλωτές θα πάρουν το λάθος μήνυμα από τα ευρήματα, αν νομίζουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να τρώνε ανθυγιεινά λίπη, εφόσον προσθέσουν καρύδια στα γεύματά τους”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Emilio Ros από το Universitat Autonoma de Barcelona.
Ενώ αυτή η έρευνα δείχνει σαφώς ότι οι ξηροί καρποί είναι ιδιαίτερα ευεργετικοί, είναι μόνο ένα συστατικό της μεσογειακής διατροφής η οποία είναι πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια και ελαιόλαδο, καθώς και ξηρούς καρπούς. Κυριολεκτικά περιλαμβάνει χιλιάδες προστατευτικές βιταμίνες, μέταλλα και φυτοθρεπτικά συστατικά.
Είναι ο συνδυασμός όλων αυτών των ευεργετικών ενώσεων που εξηγεί γιατί αυτός ο υγιεινός τρόπος διατροφής συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και προστασία έναντι πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, της γνωστικής εξασθένησης και ορισμένες μορφές καρκίνων.

Τροφή για καλύτερη σκέψη

Τα καρύδια έχουν συχνά θεωρηθεί ως μια «τροφή του εγκεφάλου», όχι μόνο λόγω του οτι μοιάζουν με τον εγκέφαλο, αλλά λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ο εγκέφαλός σας είναι περισσότερο από 60% διαρθρωτικό λίπος. Για να λειτουργήσουν σωστά τα κύτταρα του εγκεφάλου σας, αυτό το λίπος πρέπει να είναι κατά κύριο λόγο ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.Αυτά βρίσκονται στα καρύδια, στο λιναρόσπορο και στα ψάρια κρύου νερού.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι μεμβράνες όλων των κυττάρων μας, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων του εγκεφάλου μας, κατά κύριο λόγο αποτελούνται από λίπη. Οι κυτταρικές μεμβράνες είναι οι φύλακες του κυττάρου. Οτιδήποτε θέλει να πάρει μπεί ή να βγεί από ένα κύτταρο πρέπει να περάσει μέσα από την εξωτερική μεμβράνη του κυττάρου.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ιδιαίτερα ρευστά και ευέλικτα, κάνουν αυτή τη διαδικασία πολύ πιο εύκολα, μεγιστοποιώντας έτσι την ικανότητα του κυττάρου να μπαίνει σε θρεπτικά συστατικά, ενώ εξαλείφει τα απόβλητα.

Επιδημιολογικές μελέτες σε διάφορες χώρες, δείχνουν μια σύνδεση μεταξύ των αυξημένων ποσοστων της κατάθλιψης και της μειωμένης κατανάλωσης ωμέγα-3 και στα παιδιά, μια σχέση μεταξύ της χαμηλής διατροφικής πρόσληψης των ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και ADHD έχει αρχίσει να μελετάται.
Μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Purdue έδειξε ότι τα παιδιά με χαμηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι πολύ πιο πιθανό να είναι υπερκινητικά, να έχουν μαθησιακές διαταραχές και να εμφανίσουν προβλήματα συμπεριφοράς. Στη μελέτη του Purdue, ένας μεγαλύτερος αριθμός των προβλημάτων συμπεριφοράς, ξεσπάσματων ιδιοσυγκρασίας και προβλήματων ύπνου έχουν αναφερθεί σε άτομα με χαμηλότερες συγκεντρώσεις ολικών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Περισσότερα προβλήματα μάθησης και υγείας βρέθηκαν επίσης στα παιδιά της μελέτης που είχαν χαμηλότερες συγκεντρώσεις ολικών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Πάνω από 2.000 επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει το ευρύ φάσμα των προβλημάτων που σχετίζονται με τις ελλείψεις σε ωμέγα-3.
Η αμερικανική διατροφή είναι σχεδόν άνευ ωμέγα-3 λιπαρά οξέων, εκτός από τους ξηρούς καρπούς. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι περίπου το 60% των Αμερικανών είναι ελλειμματικοί σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και περίπου 20% έχουν τόσο μικρή ποσότητα που οι μέθοδοι δοκιμής δεν μπορούν καν να τα ανιχνεύσουν στο αίμα τους.

Βοήθεια στην πρόληψη της χολολιθίασης

Είκοσι χρόνια διατροφικών στοιχείων που συλλέγονται σε πάνω από 80.000 γυναίκες από τη Nurses Health Study δείχνουν ότι οι γυναίκες που τρώνε τουλάχιστον 1 χούφτα καρύδια, φιστίκια ή φιστικοβούτυρο κάθε εβδομάδα έχουν 25% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης χολολιθίασης. Αυτό είναι μόνο 28 καρύδια ή περίπου 2 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο, που αποτρέπει τις παθήσεις της χοληδόχου κύστης.

Πηγή βιοδιαθέσιμης μελατονίνης

Θέλετε ένα καλύτερο ύπνο το βράδυ; Δοκιμάστε να προσθέσετε στην πράσινη σαλάτα στο δείπνο σας, τη φρουτοσαλάτα ή στα λαχανικά στον ατμό, μια χούφτα καρύδια.
Ή να απολαύσετε ένα ψητό μήλο ή αχλάδι ποσέ που ολοκληρώνεται με καρύδια για επιδόρπιο.

Η μελατονίνη, μια ορμόνη που παράγεται από την επίφυση, η οποία εμπλέκεται στην πρόκληση και τη ρύθμιση του ύπνου και είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, έχει ανακαλυφθεί στα καρύδια σε βιο-διαθέσιμη μορφή, που τα καθιστά την τέλεια βραδινή τροφή για ένα φυσικά καλό βραδινό ύπνο.
Η μελατονίνη έχει αποδειχθεί οτι βοηθά στη βελτίωση του ύπνου στους εργαζόμενους σε νυχτερινή βάρδια και σε ανθρώπους που υποφέρουν από jet lag, αλλά η διατήρηση των υγιών επιπέδων αυτής της ορμόνης είναι σημαντική για τον καθένα πάνω από την ηλικία των 40 ετών.
Η ποσότητα μελατονίνης που παράγεται από το ανθρώπινο σώμα μειώνεται σημαντικά καθώς γερνάμε και αυτή η μείωση στην αντιοξειδωτική προστασία μπορεί να σχετίζεται με την ανάπτυξη των ελεύθερων ριζών που συνδέονται με ασθένειες.

Τα καρύδια είναι πλούσια σε Ωμέγα-3 και προστατεύουν την υγεία των οστών.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τα ψάρια (DHA και ΕΡΑ),μειώνουν την απώλεια οστού. Οι ερευνητές πιστεύουν αυτό είναι πιθανότατα επειδή τα ωμέγα-6 λιπαρά μετατρέπονται σε προ-φλεγμονώδεις προσταγλανδίνες, ενώ τα ω-3 λιπαρά οξέα μεταβολίζονται σε αντιφλεγμονώδεις προσταγλανδίνες. (Προσταγλανδίνες είναι ορμόνες , όπως οι ουσίες που παράγονται στο σώμα μας από λιπαρά οξέα).

Σε αυτή τη μελέτη, 23 συμμετέχοντες κατανάλωναν καθεμία από 3 δίαιτες για μια περίοδο 6 εβδομάδων με μια περίοδο έκπλυσης 3 εβδομάδων μεταξύ αυτών.
Σε όλες τις δίαιτες παρεχόταν μια παρόμοια ποσότητα λίπους, αλλά η αναλογία τους σε ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ήταν αρκετά διαφορετική.

Η μελέτη δείχνει σαφώς ότι ακόμη και μια πολύ απλή αλλαγή στη διατροφή μπορεί να έχει πολύ ευεργετικές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία μας.

Αν τρώτε καρύδια μειώνετε τον κίνδυνο της αύξησης βάρους

Παρόλο που οι ξηροί καρποί είναι γνωστό ότι παρέχουν μια σειρά από οφέλη για την καρδιά, πολλοί τους αποφευγουν τους για το φόβο της αύξησης του βάρους.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε,δείχνει οτι οι φόβοι αυτοί είναι αβάσιμοι.
Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που τρώνε ξηρούς καρπούς, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα είναι πολύ λιγότερο πιθανό να αυξήσουν το βάρος τους, από εκείνους που σχεδόν ποτέ δεν τρώνε ξηρούς καρπούς.

Η μελέτη 28 μηνών στην οποία μετείχαν 8.865 ενήλικες άνδρες και γυναίκες στην Ισπανία, διαπιστώνει ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν ξηρούς καρπούς τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα είχαν 31% λιγότερες πιθανότητες να πάρουν βάρος από ό, τι οι συμμετέχοντες που ποτέ ή σχεδόν ποτέ δεν έτρωγαν ξηρούς καρπούς.

Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα, "Η συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο αύξησης του βάρους (5 kg ή περισσότερο). Αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν τη σύσταση της κατανάλωσης ξηρών καρπών ως ένα σημαντικό συστατικό μιας καρδιοπροστατευτικής διατροφής και επίσης καθησυχάζουν τους φόβους για πιθανή αύξηση του σωματικού βάρους."

Πρακτική Συμβουλή: Μην αφήνετε τις ανησυχίες σχετικά με την αύξηση βάρους να σας αποτρέψει από το να απολαμβάνετε την υπέροχη γεύση και τα πολλά οφέλη για την υγεία από τα καρύδια!

Τα καρύδια είναι μια πολύ καλή πηγή μαγγανίου και μια καλή πηγή χαλκού, που είναι δύο ανόργανα συστατικά που είναι απαραίτητοι παράγοντες σε έναν αριθμό ενζύμων με σημαντικές αντιοξειδωτικές άμυνες.

Τα καρύδια περιέχουν επίσης ένα αντιοξειδωτικό συστατικό που ονομάζεται ελλαγικό οξύ, το οποίο αναστέλλει τις μεταβολικές οδούς που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.
Το ελλαγικό οξύ βοηθά όχι μόνο προστατεύονται τα υγιή κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, αλλά επίσης βοηθά στην αποτοξίνωση από καρκινογόνες ουσίες και βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου.
E-Dentistry

Δεν υπάρχουν σχόλια: