19 Μαρ 2022

Πιστεύετε ότι μόνο τα ποτά και τα σνακ με γλυκιά γεύση είναι επιβλαβή για τα δόντια σας; Ξανασκεφτείτε το!!

 


Η ζάχαρη δεν είναι ο μόνος διατροφικός παράγοντας που μπορεί να βλάψει το χαμόγελό σας. Τα τρόφιμα και τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε οξέα φθείρουν το σμάλτο που προστατεύει τα δόντια σας, μια διαδικασία γνωστή ως διάβρωση των δοντιών. Αυτό αλλάζει την εμφάνιση των δοντιών σας και ανοίγει την πόρτα για βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν τερηδόνα ή μόλυνση.
Τι κάνει η διάβρωση των δοντιών στα δόντια μου;
Η διάβρωση των δοντιών είναι μόνιμη. Εάν το σμάλτο σας έχει αρχίσει να φθείρεται, μπορεί να:
√ Νιώσετε πόνο ή ευαισθησία όταν καταναλώνετε ζεστά, κρύα ή γλυκά ροφήματα
√ Παρατηρήσετε ένα κιτρινωπό αποχρωματισμό των δοντιών
√ Νιώθετε ότι τα σφραγίσματα σας έχουν αλλάξει
√ Αντιμετωπίζετε μεγαλύτερους κινδύνους για περισσότερες κοιλότητες με την πάροδο του χρόνου
√ Αναπτύσσετε απόστημα, σε πολύ ακραίες περιπτώσεις
√ Βιώσετε απώλεια δοντιών, επίσης σε πολύ ακραίες περιπτώσεις
√ Μόλις συμβεί διάβρωση, μπορεί να χρειαστείτε σφραγίσματα, στεφάνες, ενδοδοντική θεραπεία ή ακόμα και εξαγωγή δοντιού.
Όξινα τρόφιμα και ποτά που πρέπει να προσέξετε:
Ακολουθεί μια γρήγορη συμβουλή: Εάν αυτό που τρώτε ή πίνετε είναι απο φρούτα στην κατηγορία των εσπεριδοειδών ή με γεύση εσπεριδοειδών, ανθρακούχο ή ξινό, είναι καλύτερο να περιορίσετε την ποσότητα που καταναλώνετε.
Τα θρεπτικά, όξινα τρόφιμα όπως οι ντομάτες και τα εσπεριδοειδή μπορεί να έχουν κάποια όξινα αποτελέσματα στο σμάλτο των δοντιών, γι' αυτό καταναλώστε τα ως μέρος ενός γεύματος, όχι μόνα τους. Τα αποξηραμένα φρούτα, συμπεριλαμβανομένων των σταφίδων, μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα επειδή είναι κολλώδη και προσκολλώνται στα δόντια, έτσι τα οξέα που παράγονται από τα βακτήρια που προκαλούν κοιλότητα συνεχίζουν να βλάπτουν τα δόντια πολύ καιρό αφού σταματήσετε να τα τρώτε.
Ωστόσο, ο κύριος ένοχος της διάβρωσης είναι τα αναψυκτικά, ειδικά η κόλα και τα αθλητικά ποτά. Ακόμα κι αν είναι χωρίς ζάχαρη, είναι πιο πιθανό να είναι όξινα χάρη στην ενανθράκωση.
Το οξύ στα ποτά μπορεί επίσης να προέρχεται από αρώματα εσπεριδοειδών όπως το λεμόνι, το λάιμ και το πορτοκάλι. Ακόμη και τα φυσικά ροφήματα όπως ο χυμός πορτοκαλιού ή η φρέσκια στυμμένη λεμονάδα έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε οξύ από το κανονικό νερό, γι' αυτό κάντε τα μια περιστασιακή απόλαυση αντί για μια καθημερινή συνήθεια.
Συμβουλές για την προστασία των δοντιών σας:
Μπορείτε να μειώσετε τη διάβρωση των δοντιών από αυτό που τρώτε και πίνετε ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές:
☑ Περιμένετε μια ώρα πριν βουρτσίσετε μετά την κατανάλωση όξινων τροφών για να δώσετε στο σάλιο σας την ευκαιρία να ξεπλύνει φυσικά τα οξέα.
☑ Περιορίστε – ή αποφύγετε – τα όξινα ποτά όπως τα αναψυκτικά. Εάν τα προτιμήσετε, χρησιμοποιήστε ένα καλαμάκι.
☑ Όταν πίνετε αναψυκτικό, μην το στριφογυρίζετε και μην το κρατάτε στο στόμα σας περισσότερο από όσο χρειάζεται. Απλώς καταπιείτε.
☑ Μετά από όξινα γεύματα ή ποτά, ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό, πιείτε γάλα ή απολαύστε ένα σνακ τυριού αμέσως μετά. Τα γαλακτοκομικά και άλλες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των οξέων.
☑ Το σάλιο βοηθά στη διατήρηση των οξέων υπό έλεγχο. Για να διατηρήσετε τη ροή του σάλιου σας και να προστατέψετε τα δόντια σας, μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη.
☑ Μιλήστε με τΗν οδοντίατρό σας.
Η οδοντίατρός σας μπορεί να σας εξηγήσει τις επιπτώσεις των διατροφικών επιλογών στα δόντια σας, συμπεριλαμβανομένων των διαφόρων τροφών και ποτών που πρέπει να επιλέξετε και ποιες πρέπει να αποφύγετε. Γνωρίζοντας ό,τι μπορείτε για τις επιπτώσεις του τι τρώτε και πίνετε στα δόντια σας, μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το χαμόγελό σας λαμπερό για μια ζωή.
Μόσχου Παρασκευή
Βιζυηνού 9, Σίνδος
Τηλ.: 2310 918440

Δεν υπάρχουν σχόλια: