24 Φεβ 2009

Απόστημα

Το απόστημα είναι μια εντοπισμένη φλεγμονή γεμάτη από πύο η οποία επεκτείνει τα όρια της πολύ γρήγορα. Τα συμπτώματα του αποστήματος είναι : πόνος ο οποίος είναι εντονότερος κατά την διάρκεια της μάσησης, παρουσία οιδήματος, ευαισθησία του δοντιού και των ούλων, κινητικότητα του δοντιού, κακουχία, λεμφαδενίτιδα.

Θεραπεία
Δεν μπορείτε να γνωρίζετε με σιγουριά αν έχετε απόστημα καθώς ένα απόστημα μπορεί να υφίσταται και χωρίς συμπτώματα.
Η πρόληψη και σε αυτή την περίπτωση είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αν το δόντι θεραπευθεί στα αρχικά στάδια ή απονευρωθεί πριν προχωρήσει η φλεγμονή τότε δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος.
Η θεραπεία του αποστήματος περιλαμβάνει διατομή και έξοδο του πυώδους υγρού. Εν συνεχεία απαιτείται καθαρισμός της ρίζας του πάσχοντος δοντιού, διακλυσμός και ενδεχομένως τοποθέτηση αντιβακτηριδιακών σκευασμάτων.
Το δόντι μπορεί να σωθεί με ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) ή αν η πρόγνωση είναι κακή, γίνεται εξαγωγή.
Με την σωστή αντιμετώπιση τα αποστήματα δεν αφήνουν κανένα σημάδι ή μεταγενέστερη επιπλοκή.

235 σχόλια:

1 – 200 από 235   Νεότερο›   Νεότερο»
Ανώνυμος είπε...

EDW KAI ENA MINA EXW KANEI APONEYRWSI.TO DONTI MOY PARAMENEI ANOIKTO TIS TELEYTAIES 2 EVDOMADES ME ALLAGES STA BAMBAKIA KAI PONAEI STO PRWTO 24WRO ESTW KAI AN KALIFTHEI ME PROXEIRO SFRAGISMA.EXEI GINEI IATRIKO LATHOS KAI EXEI MEINEI ENA POLY MIKRO KOMMATI SIDIROY STI VASI TOY DONTIOY-SE KAPOIO KANALI NEYROY ISWS.WSTOSO ME DEYTERH GNWMI POY PIRA MOY EIPAN OTI I APONEYRWSI POY EKANA DEN ITAN OLOKLIRWMENI.PWS MPOREI NA AFERETHEI AYTO TO KOMMATAKI SIDIROY?TO PION GIATI DE STAMATA NA VGAINEI?
EYXARISTW!!

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Τι ακριβώς εννοείτε όταν λέτε πως έχει μείνει κομμάτι σιδήρου στο δόντι;
Ενδεχομένως να εννοείτε τμήμα έμφραξης αμαλγάματος(μαύρο σφράγισμα).Αυτό αφαιρείται με τον τροχό,σιγά σιγά,προσεκτικά εφόσον βρίσκεται κοντά στα ούλα σας.Το να έχει μπεί αμάλγαμα σε κανάλι νεύρου,σημαίνει πως δεν είχε γίνει επαρκές γέμισμα των ριζικών σωλήνων.
Σε περίπτωση που η απονεύρωση δεν ήταν επιτυχής η διαδικασία επαναλαμβάνεται.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα .
Εχω κανει απονερυωση πριν 6 χρονια . Στο πισω δοντι .
Τελευταια δεχομαι καποιους μικρους πονους , οχι συνεχεια .

Αν απετυχε η θεραπεια , αξιζει να ξαναγινει ?
Ειναι προτιμοτερο η εξαγωγη ?

Εχω φοβηθει , γιατι ακουω οτι τα απονευρωμενα δοντια ειναι βλαβερα για την υγεια..

Ειμαι μπερδεμενοσ

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

H εξαγωγή είναι η τελευταία επιλογή όταν δεν υπάρχει πλέον κανένας τρόπος να σωθεί το δόντι.
Σε περίπτωση που η ενδοδοντική θεραπεία έχει αποτύχει, επαναλαμβάνεται.Ο πόνος ωστόσο μπορεί να οφείλεται σε άλλους παράγοντες εκτός της μη ολοκληρωμένης απονεύρωσης.

Τα απονευρωμένα δόντια είναι βλαβερά για την υγεία?
Θα μπορούσα να απαντήσω μονολεκτικά,λέγοντας "ανοησίες", αλλά απλά θα σας πώ πως δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για την υγεία σας από απονευρωμένα δόντια.
Δεν υφίσταται λόγος για να είστε μπερδεμένος.Επισκεφθείτε τον οδοντίατρο για να αποσαφηνιστεί ο λόγος του πόνου και εν συνεχεία να προχωρήσετε σε θεραπεία.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα .
Πριν μερικα χρονια ειχα κανει μια απονευρωση . Τελευταια δεχομαι μικρους πονους .
Επισης , βλεπω , οτι ενα πολυ μικρο μερος του σφραγισματος απο τα πλαγεια εχει σπασει . Αρκετα μικρο.

Επειδη , δεν διαθετω τα καταληλα χρηματα αυτην την περιοδο , σκεφτομαι να κανω την θεραπεια σε 2 μηνες .

Πιστευτε οτι σ'αυτο το χρονικο διαστημα θα παρουσιαστουν επιπλοκες στο δοντι ?

Οι πονοι που δεχομαι , εναι περισσοτερο την νυκτα . Οχι αρκετα δυνατοι . Ελαχιστες μικρο ενοχλησεις κατα διαστηματα.

Επισης , οταν τρωω , η οταν πινω ζεστο η κρυο δεν παρουσιαζω προβλημα.

(θυμαμαι μετα το βουρτσισμα το βραδυ , ο ελαφρυς πονος παρουσιαζετε)

ευχαριστω

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Δεν μπορώ να σας απαντήσω με σιγουριά για την πρόγνωση του δοντιού για τους επόμενους δύο μήνες καθώς δεν έχω κλινική εικόνα.
Ενδεχομένως ο πόνος να οφείλεται στο σπάσιμο του δοντιού σας, σε ημιτελή απονεύρωση ή σε κάποιο άλλο παράγοντα.
Επισκεφθείτε τον οδοντίατρο.Το κόστος θεραπείας στην παρούσα φάση μπορεί να είναι σαφώς μικρότερο απο το ποσό που θα πληρώσετε αν περάσει έστω και μικρό χρονικό διάστημα.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστω για την απαντηση σας.

Επισης , η επαναληπτικη θεραπεια απονευρωσης , ποναει ?
Ελπιζω να μην ταλαιπωρηθω


Καλη συνεχεια

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Kαθόλου.
Στη σύγχρονη οδοντιατρική καμία πράξη δεν προκαλεί πόνο (εξέλιξη εργαλείων και μηχανημάτων, αναισθησία, φαρμακευτική υποβοήθηση).
Μην ανησυχείτε καθόλου.

Ανώνυμος είπε...

Κυρια Μοσχου , η θεραπεία του αποστήματος ειναι ευκολη διαδικασια ?
Χρειαζετε τοπικη αναισθησια ?

Επισις , το δοντι να κρατηθει για παντα αν επιβλεπεται ?

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Η θεραπεία του αποστήματος συνίσταται στην παροχέτευση του πυου και σε ενδεχόμενη απονεύρωση ή εξαγωγή του δοντιού.
Σε περίπτωση απονεύρωσης/εξαγωγής γίνεται τοπική αναισθησία.
Το απονευρωμένο δόντι θα λειτουργεί όπως ένα απο τα υγιή σας δόντια και με την σωστή στοματική υγιεινή θα διατηρηθεί στον οδοντικό φραγμό πολλά περισσότερα χρόνια απ οτι αν δεν προχωρούσατε σε θεραπεία.

Ανώνυμος είπε...

Κυρια Μοσχου , σημερα τελειωσα μια θεραπεια απονερυωσης , στο πισω δοντι , το οποιο ειχε αποστημα.

Ελπιζω να θεραπευτει το δοντι και να κρατησει χρονια.

Απο την εμπειρια σας , ειναι δυσκολο να θεραπευτουν τετοια δοντια που ειχαν εμφανισει θεραπεια ? Δηλαδη , να μην εμφανιστει στο μελλον ξανα αποστημα εκει

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Το πιθανότερο είναι πως δεν θα εμφανιστεί ξανά, εφόσον το συγκεκριμένο δόντι που υπέστη την ενδοδοντική θεραπεία ήταν το υπαίτιο για το απόστημα.

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα,εδω και περιπου τρια χρονια ειχα κανει μια απονευρωση στο δοντι και αυτο μετα απο περιπου μια εβδομαδα εβγαζε πυον πανω απο το δοντι στο ουλο . το αφησα για τρια χρονια, αυτο σε αυτην την διαρκεια των τριων ετων εβγαζε πυον το οποιο εσκαγα ,αυτη η διαδικασια συνεχιστηκε για τρια χρονια.πριν μια εβδομαδα πηγα να το κανω στον οδοντιατρο. μου ειπε οτι μπορει για να φυγει το πυον πρεπει να κανουμε απονευρωση στο διπλανο δοντι γιατι πιστευε οτι αυτο εφταιγε, το εκανα αλλα τα ιδια το ουλο συνεχιζε να βγαζει πυον. επειδη δεν μπορω να καταλαβω τι γινεται μηπως μπορειτε να με βοηθησετε

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Το πρώτο σας σφάλμα είναι οτι δεν επισκεφθήκατε οδοντίατρο, όταν σας παρουσιάστηκε πύον την πρώτη εβδομάδα μετά την ενδοδοντική θεραπεία.
Αν είχατε επισκεφθεί εγκαίρως τον οδοντίατρο σίγουρα θα είχατε γλιτώσει από μεγάλη ταλαιπωρία.
Εφόσον έγινε απονεύρωση στο διπλανό δόντι, όλα δείχνουν-θεωρητικά τουλάχιστον γιατί δεν έχω εικόνα- οτι υπαίτιο για την φλεγμονή είναι το δόντι στο οποίο κάνατε την πρώτη απονεύρωση προ τριετίας.
Κατά πάσα πιθανότητα χρίζει επανάληψης της ενδοδοντικής θεραπείας ,ίσως επειδή κάτι δεν πήγε καλά(δεν καταπολεμήθηκε σωστά η αρχική φλεγμονή,λάθος κατά την διαδικασία,κάποιος άλλος παράγοντας).
Δεν μπορώ να σας απαντήσω με σιγουριά καθώς έχω μόνο την δική σας περιγραφή.

Ανώνυμος είπε...

Kalispera.
Ekana aponevrosi , se ena donti pou eixe apostima . Prin 2 mines.

Xreiazete xronos gia na giatreftei ?
H i einai kati pou eksafanizete meta tin aponevrosi ?

To leo , giati niotho , na uparxoun kamia fora poli mikroi ponoi ekei , otan pino pagomeno nero .

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Είναι πολύ πιθανό ο πόνος να μην έχει καμία σχέση με την ενδοδοντική θεραπεία που έχει προηγηθεί.
Συχνά η ευαισθησία στα κρύα ερεθίσματα οφείλεται σε μερική αποκάλυψη των ριζών ή σε αποφραγμένα οδοντοσωληνάρια.
Η θεραπεία συνίσταται σε άσπρα σφραγίσματα για κάλυψη των αποκαλυμμένων ριζικών επιφανειών,χρήση
φθοριούχων βερνικιών για επάλειψη της εκτεθειμένης ριζικής επιφάνειας
και αποφρακτικά της οδοντίνης που επαλείφονται στη ριζική επιφάνεια.

Ανώνυμος είπε...

Den ta katalava polu kala , afta me tous solines ke tis rizes..

Episis , eine aparatiti proipothesi na bei thiki sto aponevromeno donti ?>

Eine me sgragisma . Aplos den eixa xrono ke xrimata

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Εξαρτάται απο το μέγεθος των οδοντικών ιστών που απομένουν.Δεν μπορώ να σας απαντήσω για το αν πρέπει ή οχι να τοποθετηθεί στεφάνη, καθώς δεν έχω κλινική εικόνα.

Ανώνυμος είπε...

kalimera!tous telefatious mines paratirw oti emfanizetai sta oula mou se sygkekrimeno mprostino simeio enos eidous spyraki pou allote erethizetai k fainetai diogkwmeno k allote ypoxwrei.pono den mou prokalei aplws mia dysaneksia k provlimatismo.einai pithano apostima k prepei na episkefthw amesa odontiatro?efxaristw!

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Μπορεί να είναι απόστημα, μπορεί άφθα, μπορεί ερεθισμός, μπορεί οτιδήποτε.Επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο για να κάνει κλινικό έλεγχο όλης της στοματικής κοιλότητας.

mimis είπε...

εχω βγαλει τον δευτερο γομφιο.η μονη λυση ειναι η γεφυρα ή ενα εμφυτευμα;ή μπορω να βαλω αξονα και καποια θηκη αν αυτο ειναι εφικτο;σας ρωταω γιατι μου ζητησαν 600 ευρω για γεφυρα.πρεπει να την κανω;
ευχαριστω

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Για να σας έχουν προτείνει την λύση της γέφυρας, σημαίνει πως ο φρονιμίτης σας έχει ανατείλλει και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στήριγμα.
Εφόσον το δόντι έχει εξαχθεί, ούτε άξονας μπορεί να μπεί,ούτε θήκη.
Οι λύσεις που έχετε είναι αυτή της γέφυρας και του εμφυτεύματος.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα.
Πριν 1 χρονο ειχα κανει επαναληπτηκη απονερυωση.
Το δοντι μου τωρα δεν ποναει.

Παλια ειχε σχηματισει αποστημα.

Δεν γνωριζω εαν εχει γιατρεφτει .

Βλεπω κατι αθρα ωρες ωρες και τρομαζω. Δηλαδη το αποστημα μπορει να οδηγησει σε θανατο ?

Επισης , μηπως η εξαγωγη ενος δοντιου ειναι πιο φυσικη , επωδυνη λυσα , απο την απονευρωση ?

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Δεν χρειάζεται να πανικοβάλεστε απο άρθρα που διαβάζετε.
Εφόσον η επαναληψη της ενδοδοντικής θεραπείας ήταν επιτυχής, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.
Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει διάγνωση και να προταθεί σχέδιο θεραπείας τηλεφωνικά ή μέσω διαδικτύου.
Η εξαγωγή είναι πάντα η τελευταία επιλογή όταν έχουν εξαντληθεί όλες οι δυνατότητες θεραπείας.

Ανώνυμος είπε...

Giatre ,nomizo oti i eksagogi eine i kaluteri lusi . O fisikos tropos enos nekrou dontiou.

I aponevrosi , gia mena , pou tin ezisa , me exei giomisei fasaries ke fovo.


Thimame to giatro na mou lei prin xronia , na ginei aponevrosi.
Ala den me proidopise gia to apostima.

Ti na po... eime apagoitevmenos apo olo to sustuma enimerosis gia tin stomatiki igeia ton dontion.

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Δεν μπορώ να σας επιβάλω τι θα πρέπει να θεωρείτε σωστό και τι όχι.
Εχω αναφέρει στην άνωθι απάντηση που έδωσα πως η εξαγωγή είναι η τελευταία επιλογή όταν δεν υπάρχει πλέον κανένας τρόπος να σωθεί το δόντι.Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει διάγνωση και να προταθεί σχέδιο θεραπείας τηλεφωνικά ή μέσω διαδικτύου.
Τέλος το απόστημα ΔΕΝ είναι επακόλουθο της ενδοδοντικής θεραπείας.

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας.

Εαν υπαρχει αποστημα στο δοντι δειχνει συμπωταματα ?
Επισης αν χρειαστει εξαγωγη , το αποστημα εξαφανιζεται ?

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Φυσικά και έχει συμπτώmατα.Aναφέρονται στο άρθρο στο οποίο υποβάλλατε την ερώτηση.
Μετά απο εξαγωγή το απόστημα υποχωρεί,χωρίς αυτό να σημαίνει πως η εξαγωγή είναι η λύση για ένα απόστημα.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,ΜΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΟΤΙ ΕΧΩ ΑΠΟΣΤΗΜΑ ΣΤΟ ΔΟΝΤΙ ΚΑΙ ΜΟΥ ΤΟ ΑΝΟΙΞΕ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΧΟ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΟ ΠΥΟΝ.ΜΟΥ ΕΓΡΑΨΕ+1 ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ AMOXIL 500MG+ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΩ ΑΝ ΜΕ ΠΟΝΕΣΕΙ ΜΟΝΟ.ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ-ΡΩΤΗΣΑ ΑΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑ+ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ+ΕΞΑΓΩΓΗ.ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΤΑ ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΕΧΩ ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΔΟΝΤΙ ΜΟΥ?ΤΟ ΠΥΟΝ ΣΕ ΠΟΣΕΣ ΜΕΡΕΣ ΘΑ ΒΓΕΙ?ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΝ ΚΑΤΑΠΙΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟ ΠΥΟΝ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Δεν μπορώ να σας πω τι θα ακολουθήσει καθώς δεν γνωρίζω το περιστατικό.
Η θεραπεία ενός αποστήματος περιλαμβάνει διατομή και έξοδο του πυώδους υγρού.
Εν συνεχεία απαιτείται καθαρισμός της ρίζας του πάσχοντος δοντιού, διακλυσμός και ενδεχομένως τοποθέτηση αντιβακτηριδιακών σκευασμάτων.
Το δόντι μπορεί να σωθεί με ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) ή αν η πρόγνωση είναι κακή, γίνεται εξαγωγή.

Δεν υπάρχει κάνενας κίνδυνος κατάποσης πυον.

Κυριάκος είπε...

Κυρία Μόσχου καλησπέρα.

Θα ήθελα κι εγώ την γνώμη σας για ένα απόστημα που έχω εδώ και 2,5 μήνες και στο οποίο υπάρχει ακόμα πύον.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για να έχετε μια "εικόνα" ως προς το ιστορικό του αποστήματος.

Το 2005 βρέθηκα στη δυσάρεστο θέση να χρειαστεί να γίνει απονεύρωση στο συγκεκριμένο δόντι (τραπεζίτης κάτω δεξιά) και να τοποθετηθεί θήκη.

Τα τελευταία 5 χρόνια λοιπόν δεν είχα κανένα πρόβλημα με την θήκη αυτή μέχρι που στις 20 Μαρτίου περίπου εμφανίστηκε οίδημα στο σημέιο αυτό (από κάτω , στο ούλο) έγινε πανοραμική διαπιστώθηκε ότι η απονεύρωση που είχε γίνει ήταν καθ'όλα σωστή και ενημερώθηκα από τον οδοντίατρο ότι πρόκειται περί αποστήματος.

Προς αντιμετώπιση αυτού μου έδωσε αρχικά Amoxil του 1g (3 φορές την ημέρα) και επειδή δεν υποχωρούσε το οίδημα αλλά και ο πόνος που είχα (έπαιρνα αρκετά depon κάθε ημέρα) μου δόθηκε και Flagyl των 500mg ταυτόχρονα με τo Amoxil. Μετά από διάστημα 3 περίπου εβδομάδων με αντιβιώσεις μειώθηκε αισθητά το οίδημα και ο πόνος είχε πλέον εξαφανιστεί.

Στις αρχές Απριλίου λοιπόν , ο οδοντίατρος μου αφαίρεσε τη θήκη που ευρίσκετο πάνω από το απόστημα και διαπίστωσε πως υπήρχε στους ριζικούς σωλήνες πύον ακόμα.

Η χορήγηση αντιβιώσεων σταμάτησε και από τότε ξεκίνησε η "θεραπεία" όπως την ονομάζει ο ίδιος. Δηλαδή σε τακτά χρονικά διαστήματα κάνει καθαρισμό του πύου και κάποιες φορές μου το έκλεισε προσωρινά (όχι με τη θήκη, με κάποιο υλικό έχοντας τοποθετήσει "φάρμακο" εντός ) . Το πύον όμως δεν εχει φύγει ακόμα και μάλιστα σε ένα από αυτά τα "κλεισίματα" λίγες μέρες μετά ξαναεμφανίστηκε οίδημα και λίγος πόνος οπότε το αφησε εντελώς ανοιχτό πάλι μέχρι να φύγει η δημιουργηθείσα ποσότητα από πύον ....

Ετσι φθάνουμε στη Δευτέρα αυτή (31/05/2010) όπου μου το ξαναέκλεισε για δεύτερη φορά , τοποθετώντας όπως μου είπε ένα φάρμακο πιο ελαφρύ από το προηγούμενο. Ηδη όμως σήμερα (Τετάρτη 2/6/2010) έχει ξαναπρηστεί το ούλο ...
Τι γνώμη έχετε για την περίπτωση αυτή ? Και κυρίως , από την εμπειρία σας , είναι "λογικό" να υπάρχει απόστημα (πύον εσωτερικά) για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ? Ή πιστεύετε πώς κάτι δεν έχει κάνει σωστά ο συγκεκριμένος οδοντίατρος ? Εαν ναι, και βάσει των δεδομένων που σας προανέφερα, τι θα προτείνατε εσείς ως πιθανή λύση ? Μήπως χρειάζεται πάλι κάποια αντιβίωση να πάρω ?

Ζητώ συγγνώμη για την έκταση του μηνύματος αυτού και και σας ευχαριστώ θερμά εκ των προτέρων.

Κυριάκος Λ.

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Με κάθε επιφύλαξη καθώς δεν έχω τίποτα περισσότερο απο μια περιγραφή, θεωρώ πως ο Οδοντίατρος σας ακολουθεί ορθό θεραπευτικό πλάνο.
Στόχος είναι να παροχετευτεί όλη η ποσότητα της πυώδους συγκέντρωσης και εν συνεχεία να προχωρήσει σε επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείας.
Εφόσον έχετε και πάλι οίδημα θα πρέπει να έρθετε σε επαφή μαζί του, να αφαιρέσει το προσωρινό σφράγισμα που έχει τοποθετήσει για να παροχετευτεί το πύον.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα. Χθες άρχισα μία ενδοδοντική θεραπεία σε ένα δόντι που είχε σπάσει μεν αλλά δεν είχε κάνει απόστημα. Με σκοπό να το σώσω και να μην το κάνω εξαγωγή. Η ενδοδοντικός μου εξήγησε πως ίσως είχα καταρχήν κάποια τσουξίματα, τσιμπήματα μικροενοχλήσεις αφού περνούσε η επήρεια της ένεσης και ότι σήμερα μπορεί να ξυπνούσα με το μάγουλο πρησμένο καθώς υπάρχει ο κίνδυνος εκδήλωσης αποστήματος πράγμα που θα προκαλούσε έντονο πόνο και θα απαιτούσε τη χορηγία κατάλληλης αντιβίωσης. Ενοχλήσεις ή πόνο δεν έχω αισθανθεί ακόμη, αλλά στο μάγουλο υπάρχει ένα πολύ μικρό, το υπογραμμίζω, πολύ μικρό πρήξιμο. Πρόκειται για μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού εξαιτίας της χθεσινής θεραπείας, ή πρέπει να ανησυχήσω; Σας ευχαριστώ πολύ

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Δεν μπορώ να σας απαντήσω καθώς δε γνωρίζω το περιστατικό.
Θα πρέπει να απευθυνθείτε στην οδοντίατρο σας.

Ανώνυμος είπε...

Καλή σας ημέρα.
Πρόσφατα έκανα εξαγωγή ένα δόντι το οποιο είχε θήκη από επάνω. Το συγκεκριμένο δόντι είχε στο παρελθόν πολλάκις απονευρωθεί και πριν ένα χρόνο που ο ιατρός μου θεώρησε ότι έχει επιτυχώς ολοκληρωθεί η διαδικασία της απονεύρωσης, το τρόχισε και τοποθήτησε θήκη επάνω. Ωστόσο φέτος, με αφορμή κάποιες ενοχλήσεις και στη συνέχεια με πανοραμική ακτινογραφία, διαπιστώσαμε ότι έχει εκ νέου μολυνθεί η μία του ρίζα και πήραμε την απόφαση να εξαχθεί. Το δόντι, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ιατρού, είχε στη ρίζα του κύστη(ήταν μαύρη η ρίζα του όταν εξήχθη) και ήταν μία δύσκολή εξαγωγή. Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής δύο:
α)είναι φυσιολογικό μετά από 2 εβδομάδες να μην έχει κλείσει η τομή στα ούλα? Δεν υπάρχει φυσικά αιμοραγία, υπάρχει όμως μία μεγάλη οριζόντια τομή. Ο ιατρός μου λέει ότι είναι φυσιολογικό.
β)υπάρχει περίπτωση η συγκεκριμένη κύστη να δημιουργούσε προβλήματα στο εμφύτευμα που έχω στο ακριβώς δίπλα δόντι? Διότι νιώθω ένα μικρό πόνο όταν μασάω κάτι σκληρό με το εμφύτευμα. Πώς θα μπορούσε να δικαιολογηθεί αυτό?

Ευχαριστώ ιδιαίτερα εκ των προτέρων.

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Για να σας δώσω μια σαφή απάντηση θα πρέπει να έχω τόσο κλινική όσο και ακτινογραφική εικόνα.
Με μια απλή περιγραφή θα ήταν το λιγότερο ανεύθυνο να σας απαντήσω τόσο ως προς το αν είναι φυσιολογικό ,όσο και στο κατα πόσο μπορεί η κύστη να επηρρέασε το παρακείμενο εμφύτευμα σας.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα! Πολύ χρήσιμη η συμβολή σας και η άμεση απάντηση. Να σας υποβάλλω και το δικό μου ερώτημα:
Στη δική μου περίπτωση, στον πάνω προτελευταίο τραπεζίτη, το πύον παροχετεύεται από το ουλο εδώ και 3 χρόνια. Από την πρώτη ενόχληση, επισκέφτηκα τη γιατρό, ακτινογραφία, θεραπεία μηνών , χωρίς βελτίωση… Αλλαγή γιατρού, νέες ακτινογραφίες, νέα θεραπεία και ξανά καμία βελτίωση… Και επιμένει… Καμία αντιβίωση φυσικά δεν το σταματά, μόνο μειώνει τα συμπτώματα και οι αιματολογικές δείχνουν μόνο αυξημένη ΤΚΕ.
Παρατηρώ ότι τα αποστήματα απασχολούν πολύ κόσμο...Μήπως απλά είναι μια κατάσταση που την δημιουργεί ο οργανισμός, σαν την υψηλή πίεση που απλά δεν πέφτει αλλά έχει και το ρίσκο να προκαλέσει κάτι πιο σοβαρό;
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Οχι.
Το απόστημα δεν είναι τίποτα άλλο απο μια κοιλότητα που έχει γεμίσει με πύο, προιόν της αντίδρασης του οργανισμού μας απέναντι σε μικρόβια.
Η θεραπεία του συνίσταται στην παροχέτευση του πυώδους υγρού και στους διακλυσμούς.
Εφόσον το απόστημα σας επανεμφανίζεται, ενδεχομένως να μην έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η φλεγμονή ή να μην έχει εξεταστεί κάποιο άλλο ενδεχόμενο.

Ανώνυμος είπε...

Σας ευχαριστώ για την άμεση απάντηση και το χρόνο που μου διαθεσατε!

Ανώνυμος είπε...

Κυρια Μοσχου καλημερα,
Εδω κ 2 χρονια εκανα απονευρωση σε ενα δοντι..Δεν πηγε καλα ομως (λογω φοβιας μου),δεν κλεισαμε το δοντι με σφραγισμα με συνεπεια το δοντι να σπασει κ να εχει μεινει σημερα ενα μικρο μερος.Τις τελευταιες μερες σε αυτο το σημειο εχει πρηστει το ουλο κ εχει ερεθιστη ο λεμφαδενας στο λαιμο που ειναι στην πλευρα του δοντιου.Υπαρχει πιθανοτητα αποστηματος??

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Θα μπορούσε να έχει μολυνθεί το εναπομείνον τμήμα του δοντιού.
Θα πρέπει να σας εξετάσει οδοντίατρος ουτως ώστε να ληφθούν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα.

Ανώνυμος είπε...

Κα Μόσχου, χαίρετε. Έχω ένα πρόβλημα κι εγώ με ένα απόστημα. Πριν από μερικούς μήνες είχα μια ευαισθησία σε ένα δόντι της άνω γνάθου το οποίο κατά τα άλλα ήταν γερό. Η ευαισθησία αυτή επεκτάθηκε μέχρι κάτω από τη μύτη. Μίλησα με την οδοντίατρό μου η οποία μου είπε ότι μάλλον θέλει απονεύρωση αν και είναι κρίμα γιατί το δόντι είναι γερό, απλώς έχει ερεθιστεί το νεύρο. Επειδή εκείνη την περίοδο ξεμπέρδευα με μία παλιά απονεύρωση, μου είπε να το αφήσουμε λίγο γιατί ενδεχομένως και η ευαισθησία να υποχωρούσε μόνη της και να σώζαμε το δόντι. Πριν από μερικές βδομάδες λοιπόν απέκτησα ένα φούσκωμα στο ούλο το οποίο έσπασε και διαπίστωσα ότι έκρυβε μέσα του πύο. Από τότε καθημερινά προσπαθώ να αφαιρώ το πύο. Μπορώ να κάνω κάτι άλλο; Υπάρχει κάποιο σκεύασμα για να σταματήσει η εκροή πύου; Είναι η απονεύρωση ενός κατά τα άλλα γερού δοντιού η μόνη λύση; Να σημειώσω ότι από τότε που το πύο βρήκε διέξοδο, έχει σταματήσει η ευαισθησία τόσο στο δόντι όσο και στην υπόλοιπη περιοχή. Ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγχωρέστε με για την έκταση του σχολίου.

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Για να σας απαντήσω θα πρέπει να έχω κλινική και ακτινογραφική εικόνα του δοντιού.

Ανώνυμος είπε...

Kalhspera, sygxaritiria gia to istiologio, to vrhka tyxaia kathos epsaxna plhrofories kai prasgmatika oles aytes oi empeiries einai poly xrhsimes. Exo mia erothsh gia ena provlhma pou mou emfanistike kai tha hthela thn -oson to dynaton meso internet- gnomh sas.

Prin apo 4-5 meres meta apo to fagito prospathisa na kathariso me mia odontoglyfida ypolymata kreatos poy eixan meinei anamesa apo 2 dontia, to ena apo ayta sfragismeno palia alla den fainetai na eixe kapoio problhma oute eixa kapoio pono. Fainetai oti traymatisa to oulo se kapoio shmeio kai prhstike. Paroti pleno tha dontia mou taktika to prhksimo den ypoxorhse. To shmeio einai sthn ano gnatho kai to priksimo esoterika, sto meros pros ton ouranisko. Shmera, meta apo toses meres pou den ypoxorouse, ekana mia prospatheia na to peirakso me piesh pano tou opote kai ebgale pyon kai meta apo poly zoylhgma kai aima mexri pou den ebgaze allo. Synexizo kai to piezo ana merikes ores kai bgazei pali mikres posothtes pyou kai aimatos sto telos. Parallhla kano syxna plyseis ektos ths odontokremas kai me Bethantine antisiptiko.

Poia h gnomh sas gia ayto? Mporei na einai kapoio esoteriko aposthma parolo thn apousia ponou sta dontia h kapoias allhs endikseis? Ayth th stigmh vriskomai se diakopes makria apo kapoio odontiatro, ti me symvouleyetai, na synexiso thn prospatheia monos mou mpas kai veltiothei? Mporei na einai epikyndino? Mporei na einai apla kapoia molynsh toy traymatismenou oulou (px apo ta nera ths thalasas) h mporei na krivei kati allo? An ysxiei ayto yparxoyn alla symptomata na exo ypopsyn? Yparxei kapoio antiviotiko pou mporo na paro h xreiazomai aparaithta episkepsh se odontiatro amesa?

Eyxaristo ek ton proteron!

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Υπάρχουν πολλά ενδεχόμενα. Μπορεί στην προσπάθεια σας να καθαρίσετε τα δόντια σας,να τραυματίσατε το ούλο.Ή να υπήρχε κάποιο κάταγμα στην παλαιά έμφραξη,να συγκεντρώνονταν μικρόβια και απλά να εκδηλώθηκε τώρα.Μπορεί επίσης να είναι έναρξη πολφίτιδας.
Σε κάθε περίπτωση καλό θα είναι να επισκεφθείτε εναν οδοντίατρο, ο οποίος θα σας κατευθύνει.

Ανώνυμος είπε...

καλημερα!εχω κανει απονευρωση στον κατω δεξιο τραπεζιτη η οποια απετυχε και γι αυτο εκανα επαναληψη ενδοδοντικης θεραπειας, δηλαδη ουσιαστικα δευτερη απονευρωση. Ωστοσο μετα απο 2-3 μηνες παρατηρησα οτι το ουλο κανει μαι φουσκαλα με πυον κι οτι αρχισε να μου πρηζεται λιγο ο δεξιος λεμφαδενας κατω απ το σαγονι,χωρις να με δυσκολευει η αν με ποναει. Παραλλήλως ψηλαφισα στο μαγουλο, στο υψος αυτου του τραπεζιτη, ενα μικρο μαλακο ευκινητο γρομπουλακι. Αρχικως δεν εδωσα σημασια γιατι το συνεδεσα εμ το συγκεκριμενο δοντι και τη θεραπεια στην οποια υποβληθηκα αλλα τωρα που εχουν περασει 5 μηνες κι ενω ο τρπεζιτης δεν με ποναει ουτε μαζευει πυον αυτο εξακολουθει να υφισταται χωρις να με ποναει και μερικες φορες πρηζεται παλι ο λεμφαδενας κατω απο το σαγονι μου,οπως σας ανεφερα. Τι μπορει να συμβαινει;συνδεεται ο λεμφαδενας και το γρουμπαλακι στο μαγουλο εμ το δοντι η θα πρεπει να προβω σε αλλες εξετασεις;

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Δυστυχώς δεν μπορώ να σας δώσω σαφή απάντηση.
Θα μπορούσαν να συνδέονται τα συμπτώματα που μου αναφέρετε, θα μπορούσαν ωστόσο να είναι και άσχετα μεταξύ τους.
Θεωρώ πως το ορθότερο είναι να επισκεφθείτε ενα γιατρό.

Ανώνυμος είπε...

kalispera..Eliwse olokliro to donti m kai evgala apostima p to exo peripou 4 xronia ...Kai to prwi mirizi asxima..An kano eksagwgi tha figei enteleis to apostima ?

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Δε γνωρίζω τι προβλήματα μπορεί να έχει δημιουργήσει η 4ετής φλεγμονή.Χρειάζομαι κλινική εικόνα για να σας απαντήσω με σιγουριά.

Ανώνυμος είπε...

kalispera
exo kani aponevrosi se dio dodia sta opia ehun topothetithi thikes edo ke tria hronia(dio dodia kolita).
prin ligus mines pristike to ulo mu s ekino to simio ke evgale ke pion.piga sto giatro pira adiviosis egine i therapia ola kala.kaname ke aktinografia i opia edixe oti i aponevrosis ine kales stis thikes ehi gini poli kali dulia.
omos tora mu xanapristike to ulo apo ti mesa meria afti ti fora den ehi pion ala pristike katapino ke ponao ehun pristi i lemfadenes ligo apo ti meria afti de boro na masiso perno adiviosi ala tha episkefto to giatro avrio.
efoson i aktinografia ta dihni ola kala ti alo boro na kano gia na do pio ine to provlima???

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Εσεις δε μπορείτε να κάνετε τίποτα.
Θα πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό.Θα χρειαστείτε μια νέα ακτινογραφία.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα κυρια παρασκευη συγχαρητηρια για το site ευχομαι να εισται παντα καλα για τις χρησημες πληροφοριες σας με λενε Μαριο και πριν 15 μερες ειπα να αλλαξω το παλιο μου σφραγισμα αμαλγαματος με ριτινης ομως καθως ανηξε ο γιατρος το δοντι μου ειπε οτι εχει μαλακο ιστο μεσα και το εσκαψε μεχρι που ανοιξε το νευρω,,,προχωρησαμε σε απονευρωση και παραλληλα οταν καναμε την ανεστησια , στο ουλο λογο του ανεστητηκου εμφανιστηκε πρηξημο..και απο τη μια ριζα εβυενε μπολικο αιμα μου ειπε οτι ειναι αποστημα και γινοταν συρριγγιο τελιωσαμε την απονευρωση αλλα στο ουλο πανω απο το δοντι εχει ενα μικρο φουσκωματακι δε με ποναη καθολου ο γιατρος ειπε οτι πρεπει να περαση καποιος καιρος για να περαση το αποστημα καποιες μερες...εσεις απο την εμπειρια σας μπορηται να μου πητε ποσο καιρο στο περιπου χρειαζετε για να εξαφανηστη ενα αποστημα?ειπια και augmentin 2 κουτια ...τη μου συστηνετε ?γιατι σε ενα μηνα θα παω και φανταρος και θελω να ξεμπερδευω ...ευχαριστω εκ των προτερο να εχεται υγεια

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
Συνήθως υποχωρεί σε λίγες ημέρες ,αλλά υπάρχουν περιστατικά που επιμένει.Λογικά σε 15 ημέρες το πολύ δεν θα υπάρχει.
Αν επιμένει θα πρέπει να επισκεφθείτε και πάλι οδοντίατρο.

Ανώνυμος είπε...

Mporw na tripisw monos mou to aposthma kai na katharisw to poion apto oulo...Kalhspera kai eyxarhstoume gia tis symvoules kai ths plhrofories

Ανώνυμος είπε...

Kalispera.ekana eksagwgh tou katw fronhmhth prin 1 mish mhna peripou k prhsthke opws htan anamenonmeno gia 3 meres k meta hremhse..prin 2 vdomades omws arxhse n ksanaprizetai i perioxh ekeinh k phra dunath antiviosh gt mou eipe o odontiatros oti exei dhmiourgh8ei aposthma.meta thn antiviwsh epaise to prhkshmo alla k pali prin 5 meres arxhse na ksanaprizetai alla i antiviwsh dn rixnei to prhkshmo.o gna8oxeirourgos m eipe oti dn uparxei aposthma pleon k prepei n afhsw tn organismo na diwksei to prhkshmo??ti mporw n kanw egw??exw talaipwrh8ei poulu me auto..ps i panwramikh m eipan 2 giatroi pou tin eidan pentaka8arh..

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Δτστυχώς δεν μπορείτε να κάνετε κάτι περισσότερο απο αυτά που σας συμβούλεψαν οι οδοντίατροι που σας έχουν εξετάσει.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει περίπτωση μετάδοσης μικροβίων, από άτομο που έχει απόστημα, μέσω φιλιού; Ευχαριστώ.

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Ναι. Εφόσον έχουμε ύπαρξη μικροβίων στην στοματική κοιλότητα ενός ατόμου, αυτά θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε άλλο άτομο,υγιές μέσω του σάλιου.

Ανώνυμος είπε...

Εδώ και ενάμιση χρόνο έχω ένα απόστημα σε απονευρωμένο δόντι και ο οδοντιατρος μου είπε να παρω amoxil να περάσει και να κανω ακροριζεκτομή μετά μήπως και σωθεί χωρίς εξαγωγή. Το παραμέλησα και όποτε εμφανιζόταν επαιρνα αμοξιλ και έφευγε αλλά δεν πήγαινα για να κάνω τν θεραπέια. Τώρα ενάμιση χρονο μετά έχει φουσκώσει έχει γίνει σαν τεράστιο μπαλόνι και παίρνω πάλι αμοξιλ αλλά δεν περνάει. Υπαρχει περίπτωση να έχει μολυνθεί το κόκκαλο και να πρέπει να κάνω εγχειρηση; Αυτο συνεβη πρωτοχρονιά και δεν μπορώ να βρω καποιον γιατρό. Μπορω να παρω καποια πιο ισχυρη αντιβιωση;

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Δεν μπορώ να σας απαντήσω καθώς δεν έχω ακτινογραφική και κλινική εικόνα.
Ενδεχομένως να χρειάζεται επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείας.

Ανώνυμος είπε...

Kiria Mosxou, sigxaritiria gia to istologio sas kai tin ipomoni sas na apantisete se olous mas...

eimai 18 xronon kai exo ena provlimataki pou me exei kanei na tromokratitho... apo ton proigoumeno maio espase ena sfragisma pou eixa se donti kato deksia... o odontiatros mou ekane 3 fores prosorino sfragisma giati pantote pigaina xoris rantevou, kathos otan kataferna na kleiso rantevou gia monimo sfragisma,tixainan apergies kai diafora alla gegonota... otan m ekane monimo sfragisma, espase kata lathos...apofasisa na pao se allon odontiatro o opoios mou ekane kai pali prosorino sfragisma to opoio ipoxorise meta apo 3 vdomades logo tou oti i pano odontostoixia m einai stravi kai to "katarameno" donti einai ekeino pou aggizei proto tin odontostoixeia, stin massisi alla kai kanonika...mou ksana ekane prosorino k perimene na figei to priksimo pou eixe dimiourgithei apo tin argoporia mou na kleiso rantevou...o ponos meta t sfragisma itan aforitos gia mia evdomada peripou... meta apo 2 evdomades k eno to donti dn me enoxlouse KATHOLOU, emfanisike apostima pou den me enoxlei katholou...simera otan piga sto giatro mou egrapse ena amoxil san antiviosi kai m eipe san na min simvainei tipota oti sto epomeno rantevou tha "to vgalei"... ego tromokratithika, dn mporo na to pistepso oti tha exo ena keno stin odontostoixia mou, eno to donti deixnei igeies!

tha ithela loipon na rotiso...
to apostima auto isoutai katetheian me eksagogi? mipos to sigkekrimeno exei proklithei apo tis apanotes prosorines sfragiseis k to mono pou xreiazetai einai i antiviosi kai kanoniko sfragisma? o sigkekrimenos odontiatros dn kserei olokliro to istoriko...mipos an tou eksigiso tin oli katastasi, apofanthei pos prokeitai gia mia molinsi pou mporei na antimetopistei xoris eksagogi i aponeurosi?mou fanike oti evgale se poli liga deuterolepta tin apofasi tou gi auto...na episkefo kai allon odontiatro giamia deuteri gnomi?
kai kati teleutaio...an eixe sfragistei to donti apo tin arxi xoris kathisteriseis, mporei autin tin stigmi na min ipirxe apostima?

exo tromokratithei,dn thelo na xaso to donti mou se toso mikri ilikia, i eikona aisthitika me kanei na trelenomai...parimeno me agonia tin apantisi sas!
euxaristo prokatavolika gia ton xrono sas!

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Κατ αρχήν ηρεμήστε :)
Δεν μπορώ να σας πω αν η απόφαση για εξαγωγή είναι ορθή ή όχι καθώς δεν έχω ούτε κλινική ούτε ακτινογραφική εικόνα.Συνεπως ο,τι και να σας πώ θα είναι λάθος , καθαρά υποθετικό και ανεύθυνο.
Μπορείτε να ζητήσετε μια δεύτερη γνώμη.
Σε γενικές γραμμές η προσωπική μου άποψη είνα πως θα πρέπει να προχωράμε σε εξαγωγή ΜΟΝΟ όταν έχουμε εξαντλήσει κάθε πιθανή μέθοδο "σωτηρίας" του δοντιού.

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα σας.
Θα ηθελα να σας ρωτησω παρακαλω.
σε ηλικια 23 ετων παρουσιασα αποστημα στον κατω τραπεζιτη δεξια και υποβληθηκα σε ακροριζεκτομη στη Γερμανια.Σημερα 11 ετη μετα, εμφανιστηκε αποστημα στην ιδια περιοχη και η οδοντιατρος μου μου υπεδειξε τη λυση της γεφυρας ή του εμφυτευματος.Υπάρχει περιπτωση να μπορεσει να γινει απλώς καθαρισμός ωστε να διατηρηθει το δοντι και να γινει παλι λειτουργικο όπως τοσα ετη;Δεν παραμελω καθολου τη στοματικη μου υγιεινη και δεν ξερω τι κανω λαθος και ταλαιπωρω τα δοντια μου.
Σας ευχαριστω θερμά!

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Χωρίς ακτινογραφική και κλινική εικόνα, δυστυχώς δε μπορώ να απαντήσω.

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα θα ηθελα να να σας ρωτησω εκανα μια εξαγωγη τραπεζιτη εδω και 2 ημερες αλλα αρχισε να μου πριζετε το ουλο και να βγαζει πυον αναμεσα στα ραματα και στα 2 δοντια εμπρος και πισω απο τιν εξαγωγη το μονο που εκανα ηταν μπουκοματα 3 φορες με eludril και σημερα ξεκίνησα αντιβίωση zinadol500mg. Ο οδοντιατρος μου ειπε οτι εμινε ενα κοματι τις ριζας του δοντιου γιατι ηταν ενσωματωμένο με το κοκαλο τις κατω γναθου. Θα εχω πρόβλημα στο μελών . Τι αλλο θα μπορούσα να κανω τορα για το απόστημα ευχαριστω στεφανος

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Αρχικά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η φλεγμονή με αντιβίωση ή ενδεχομένως και με διάνοιξη.
Όταν το οίδημα υποχωρήσει θα πρέπει να γίνει χειρουργική αφαίρεση της ρίζας.

Ανώνυμος είπε...

Το τελευταίο πίσω δεξι δόντι της άνω γνάθου, έχει μια μικρή τρυπούλα(τερηδονιτσα) εδώ και χρονια. Δεν έχει γίνει σφράγισμα.Δεν μέ έχει πονέσει, αλλά "κάτι" νοιώθω ενίοτε. Από τις 7-3-2011 (χθες) πονάω όταν ανοίγω το στόμα λίγο πριν το μισό της κίνησης, δεν έχει πρηστεί κάτι ακόμα (μάλλον), δεν πονάω γενικά. Νοιώθω τον ίδιο πόνο όταν πιέζω αυτό το δόντι με το αντίστοιχο της κάτω γνάθου. Έχω απόστημα μάλλον, ε? Πιστεύετε πως επείγει η επίσκεψη σε οδοντίατρο?

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Οτι και να είναι, απο την στιγμή που σας ενοχλεί θα πρέπει να ελεγχθεί απο οδοντίατρο.
Ενδεχομένως να είναι τερηδονισμός, ανατολή σωφρονιστήρα, απόστημα, οτιδήποτε.
Η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι επιβεβλημένη μια φορά ετησίως για να αποφεύγονται καταστάσεις πόνου.

Vikymushroom είπε...

geia sas!edw k kairo ehw bgalei ena "spiraki"? san mikri mpalitsa tha to periegrafa..anamesa sto oulo k stin miti!eiha parei amoxil ya ena diastima(mu eihe pei o odontiatros mu)..alla den niwthw pono oute enohlisi..mipws jerete ti mporei na einai?!!

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Για να σας απαντήσωμε ακρίβεια και σαφήνεια περί τίνος πρόκειται, θα πρέπει να σας εξετάσω.

Ανώνυμος είπε...

πρίν απο αρκετά χρόνια δημιουργήθηκε απόστημα με πύον σε κάτω τραπεζίτη στο ούλο. Ακολούθησα αγωγή, καθαρισμό, αντιβίωση, κ τέλος απονεύρωση - η οποία πέτυχε καθώς συμβουλέυτηκα μετά ειδικό οδοντίατρο. Το θέμα είναι πως λίγο καιρό μετά άρχισε να βγαίνει πύον απο το πλάι του δοντιού όπως συμβαίνει κ καθημερινά εδώ κ 3 χρόνια αλλά δυστυχώς δεν πήγα στον οδοντίατρο ξανά γιατί φαβάμαι την εξαγωγή το πρόβλημα ήταν στον διχασμό απο οτι ξέρω. Το πρόβλημα τώρα είναι πως μάλλον είμαι έγκυος εδώ κ κανα μήνα κ ανησυχώ για το μωρό λογω πύον. ευχαριστώ κ περιμένω με αγωνία την συμβουλή σας

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Για να σας δώσω οποιαδήποτε συμβουλή θα πρέπει να σας εξετάσω και να έχω ακτινογραφική εικόνα.
Δίχως αυτά δεν μπορώ να σας πώ τίπτοα παραπάνω πέρα απο εικασίες.

Ανώνυμος είπε...

πριν απο 3 χρόνια έκανα απονεύρωση σε ένα τραπεζίτη με την ιδιαιτερότητα ότι έχει ενωμένες ρίζες- στην ακτινογραφία μοιαζει μια. Εκτοτε το δόντι δεν σταμάτησε να με ενοχλεί συχνά και στην επίκρουση με οδοντόκρεμα πάντα πονάει. εδώ και ένα μήνα πονάω και όταν τρώω κάτι ζεστό. πριν απο 4 μήνες που πήγα στον ενδοδοντολόγο που το έκανε μου είπε ότι δεν βλέπει πρόβλημα. φοβάμαι μήπως έχω κάποια κύστη και δεν φαίνεται- το έχω πάθει με άλλο δόντι πουτελικά έβγαλα. Τι με συμβουλεύετε; θα ήθελα να μείνω έγκυος και αυτό το πράγμα με αναστέλλει γιατί φοβάμαι μήπως εκδηλωθεί πρόβλημα με το δόντι και με τις ακτινογραφίες και τα σχετικά βλαφτεί το έμβρυο. Σας ευχαριστώ

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Για να έχουμε μια σωστή διάγνωση, χρειαζόμαστε πέρα της κλινικής εξέτασης και μια ακτινογραφία για να δούμε επακριβώς την κατάσταση του δοντιού.
Θα μπορούσε να είναι ατελής ενδοδοντική θεραπεία, κάταγμα, κύστη, οτιδήποτε.

Ανώνυμος είπε...

ο οδοντίατρος μου έκανε ακτινογραφία πριν απο 4 μήνες και μάλιστα απο αυτή που δείχνει το δόντι μεγάλο στην οθόνη. Παρόλαυτα δεν μπόρεσε να δει κάταγμα ή κύστη. κατά τη γνώμη σας μια τέτοια ακτινογραφία δείχνει αν υπάρχει κάταγμα ή κύστη ή μήπως πρέπει να κάνω κάποια πιο εξειδικευμένη τύπου αξονικής;

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Σε ακτινογραφίες φαίνονται πάντα οι κύστεις.Ενα κάταγμα ενδεχομένως να μην φανεί εύκολα, αλλά σε τέτοια περίπτωση θα μας βοηθήσει η κλινική εξέταση και τα συμπτώματα του ασθενούς.

Ανώνυμος είπε...

κυρια μοσχου καλησπερα..εδω και ενα μηνα ισως και παραπανω,βασανιζομαι φρικτα με ενα δοντι,το οποιο δεν κοιταξα ποτε λογω φοβου για τους οδοντιατρους,να μην τα πολυλογω εχει κανει αποστημα,εδω και ενα μηνα παιρνω αμοξιλ1000mg και δεν εχει υποχωρησει,δλδ μια ξεφουσκωνει και μετα παλι τα ιδια..πριν 2 μερες πηγα σε οδοντιατρο μου εκανε διανυξη στο δοντι και καθαρισμο συν ακτινογραφια..μου ειπε θελει εξαγωγη,αφου εγινε ο καθαρισμος το ενιωσα πολυ καλυτερα το δοντι,ομως με το που εφαγα αρχισε παλι να πρηζεται,λογικο μιας και ηταν ανοιχτο..τι να κανω??εχω παρει πολυ αντιβιωση χωρις το επιθυμητο αποτελεσμα!μηπως επρεπε να το κλεισει καπως προχειρα ωσπου να εφευγε η φλεγμονη?δεν ξερω ειλικρινα εχω αγχωθει..φοβαμαι μην παθω καποια ζημια..ευχαριστω.

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Θα πρέπει να δω κι εγώ την ακτινογραφία για να σας πώ την άποψη μου.
Καλώς έπραξε και άφησε το δόντι ανοιχτό εφόσον έχουμε πύο,καθώς απο κάπου θα πρέπει να βρίσκει δίοδο για να παροχετεύεται και να μην πρήζεστε.
Το βασικό σας λάθος ήταν η μη εγκαιρη επίσκεψη στον οδοντίατρο.Από εκεί και πέρα θεώρω πως κάθε αναβολή δυσχέραινε την κατάσταση.

Σε περίπτωση που μπορεί το δόντι να σωθεί θα πρέπει να γνωρίζετε πως θα πρέπει να κάνετε ενδοδοντική θεραπεία.
Δεν είναι οδυνηρή διαδικασία, το μόνο αρνητικό της είναι οι περισσότερες απο 2 συνεδρίες.
Σε αντίθετη περίπτωση αν προχωρήσετε σε εξαγωγή θα πρέπει να έχετε υπ όψην σας πως μετά την εξαγωγή ακολουθεί προσθετική εργασία.

Ανώνυμος είπε...

κυρια μοσχου σας ευχαριστω που μου απαντησατε και ναι εχετε δικιο το λαθος ηταν δικο μου,το καθυστερησα παρα πολυ!ας ειμαι ενα παραδειγμα προς αποφυγη!!μην αφηνεται τα δοντια σας παιδια!!!με τιποτα!!!
και παλι ευχαριστω κυρια μοσχου.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας. Εδώ και ενάμισυ μήνα πονάω όταν τρώω ή πίνω κάτι ζεστό σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Εκεί έχω ένα απονευρωμένο δόντι και δίπλα ένα μεγάλο λευκό σφράγισμα 10 ετών. Στο κρύο δεν έχω καθόλου πόνο. Πήγα στον γιατρό που μου έκανε την απονεύρωση μου έκανε ακτινογραφία και μου είπε ότι δεν φαίνεται τίποτα εκεί ούτε και στο διπλανό. Ο πόνος όμως εξακολουθεί και μάλιστα όταν αρχίσω να πονάω αργεί να περάσει. Δυστυχώς δεν μπορώ να εντοπίσω ποιο από τα δύο δόντια με πονάει. Υπάρχει περίπτωση να φταίει το λευκό σφράγισμα και να μη φαίνεται στην ακτινογραφία; Σας ευχαριστώ

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Θα μπορούσε,ναι.
Σε περιπτώσεις που υποψιαζόμαστε πως το υπαίτιο δόντι δεν έχει εμφανιστεί σωστά στην ακτινογραφία, την επαναλαμβάνουμε.
Ο οδοντίατρος σας πέρα απο την ακτινογραφία,σας εξέτασε.
Είχατε πόνο σε επίκρουση;

Ανώνυμος είπε...

Στην επίκρουση πόνεσα μόνο στο απονευρωμένο οχι στο σφράγισμα. Και αυτό είναι που μπερδεύει και εμένα και το γιατρό. Επιμένει ότι το απονευρωμένο παρόλο που πονάει στην επίκρουση δεν έχει πρόβλημα και σκέφτεται να αλλάξει το σφράγισμα στο λευκό λόγω παλαιότητας , έστω και αν δεν πονάει καθόλου στην επίκρουση ούτε έχει και κάποια ρωγμή. Εκείνο που φοβάμαι είναι μήπως αλλάξει το σφράγισμα και παραμείνει το πρόβλημα, οπότε μάλλον θα φταίει το απονευρωμένο και τότε τι κάνουμε όταν στις ακτίνες δεν φαίνεται πρόβλημα;

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Ενδεχομένως να μην έχει γίνει πλήρης ενδοδοντική θεραπεία, δηλαδή να έχει μείνει ένα -έστω μικρό- τμήμα του νεύρου.
Ενδεχόμενο επίσης αποτελεί να υπάρχει κάταγμα στο δόντι.
Δεν μπορώ να πώ κάτι περαιτέρω, πόσο μάλλον όταν το περιστατικό το έχει αναλάβει ήδη κάποιος συνάδελφος.

Ανώνυμος είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας.

Ανώνυμος είπε...

kalhspera.prin 3 xronia eixa kanei mia aponeurwsh se ena donti.autes tis meres exei arxisei k me enoxlei,enw den uparxei kapoio spasimo i kati tetoio apo oti katalabainw.gia poio logo mporei n me enoxlei to aponeuromeno donti k ti epiptwseis 8a xei ?euxaristw

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Τα ενδεχόμενα είναι πολλά. Ορισμένα εξ αυτών είναι : ατελής ενδοδοντική θεραπεία, κάταγμα ρίζας, αυχενική ευαισθησία, υπάρξη φλεγμονής, υπαιτιότητα άλλου δοντιού, αντανακλαστικός πόνος κα.
Θα πρέπει να επισκεφθείτε οδοντίατρο ούτως ώστε να αποσαφηνιστεί το αίτιο του πόνου και να γίνει η κατάλληλη θεραπεία.

Ανώνυμος είπε...

kalimera!uparxei periptwsh m xreiazetai e3agwgh i apla mia 8hkh?meta apo oti tou kanei o giatros?eyxaristw

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Μπορεί να χρειάζεται απλά μια νέα έμφραξη, επανάληψη ενδοδοντικής θεραπείας ή θεραπεία αυχενικων ευαισθησιών.Η δυνατότητα εξαγωγής υπάρχει αλλά πραγματοποιείται όταν έχουμε εξαντλήσει κάθε θεραπευτικό μέσο για να σώσουμε το δόντι.

Ανώνυμος είπε...

kalhspera!piga ston odontiatro mou.tpt den exei pali kala!k mou perase eutuxws.euxaristw polu

ΔΙΒΑΤΟΣ είπε...

καλημερα. μωλης εκανα ενα σφραγισμα με απονευρωση στο πισω δοντι και μετα απο 5 μερες πριστηκε το ουλο μου (αποστημα). η οδοντιατρος μου ειπε απλα να παρω μια αντιβιωση αμοξιλ των 500ων και ολα θα ειναι μια χαρα. εσεις πιστευετε οτι τα λεει σωστα η γιατρος μου?

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Πάρτε την αντιβίωση αλλά κλείστε ενα ραντεβού για επανεξέταση

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα,

εδώ κ ένα περίπου χρόνο εχώ κάνει απονεύρωση..πριν μια εβδομάδα κ περισσότερο τις βραδινές ώρες ενιωθα πόνο που γινότανε όλο κ πιο δυνατός στο συκγεκριμένο δόντι..πρήξιμο δεν υπήρχε...πήγα στον οδοντίατρο κ μου είπε οτι έχει δημιουργηθεί απόστημα..μου καθάρισε πάλι το δόντι κ μου έδωσε αντιβίωση..μέτα από 2 μέρες χορήγησης έχει παρουσιαστεί πρήξιμο στο ούλο..είναι φυσιολογικό???
Ευχαριστώ!!!

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Πιθανόν να μην είχε επιδράσει ακόμα η αντιβίωση.Δεν μπορώ όμως να σας το πω με σιγουριά καθώς δεν έχω ακτινογραφική εικόνα.

Ανώνυμος είπε...

καλησπέρα σας. Πρίν από 14 ημέρες έκανα αλλαγή σε ένα παλιο λευκό σφράγισμα . Το βάθος του σφραγίσματος ήταν μέτριο παρά το ότι η επιφάνεια του καλύπτει σχεδόν όλο το δόντι. Το σφράγισμα έγινε πάλι λευκό, αν και είχα πει στο γιατρό να το κάνει μαύρο γιατί έχω ακούσει ότι τα μεγάλα σφραγίσματα καλό είναι να γίνονται μαύρα. Μετά το σφραγισμα και μόλις πέρασε η ένεση άρχισε να με πονάει πολύ από μόνο του, κάθε φορά που έτρωγα και στο κρύο. Αυτή η κατάσταση κράτησε για 7 μέρες και για αυτό επικοινώνησα με το γιατρό και μου είπε ότι μάλλον θα χρειαστεί απονεύρωση. Ωστόσο τις τελευταίες 6 ημέρες έχει δείξει μια σταδιακή και αισθητή βελτίωση. Από τη 12η ημέρα και μετά με ενοχλεί ελάχιστα στο δάγκωμα- εκτός αν φάω κάτι σκληρό για αρκετή ώρα οπότε με πονάει λίγο- και ενώ τις πρώτες μέρες πονούσα πολύ στο κρύο και για 15 λεπτά τώρα έχει μειωθεί η ενόχληση και διαρκεί περίπου 1-2 λεπτά μετά. Έχω μπερδευτεί πολύ για το αν τελικά χρειάζεται ή όχι απονεύρωση και επειδή πριν από 2 χρόνια είχα ταλαιπωρηθεί φρικτά για 8 σχεδόν μήνες με απονευρώσεις και ακροριζεκτομή δεν ξέρω τι να κάνω. Ο προβληματισμός μου εντείνεται από το ότι έρχεται καλοκαίρι και θα λείπουν πολλοί γιατροί αυτό το διάστημα. Επίσης, επειδή θα ήθελα να προχωρήσω σε εγκυμοσύνη και η γυναικολόγος δεν με αφήνει να κάνω ακτινογραφία δεν ξέρω τι θα κάνω αν ξαφνικά ενώ έχει βελτίωση το δόντι επιδεινωθεί. ( Σας το αναφέρω γιατί το έχω πάθει και κατέληξα σε ακροριζεκτομή). Τι θα κάνατε εσείς στη θέση μου; Σας ευχαριστώ πολύ.

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Η αλήθεια είναι πως για να σας απαντήσω με σιγουριά, χρειάζομαι ακτινογραφία και να σας εξετάσω.
Επείδη η λήψη ακτνογραφίας δεν είναι εφικτή, εφόσον το δόντι σας πονάει θα μπορούσατε να προχωρήσετε σε αλλαγή έμφραξης(και πάλι σε αμάλγαμα) και να ο πόνος δεν υποχωρήσει, τότε να προχωρήσετε σε ενδοδοντική θεραπεία.

Ανώνυμος είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας. Μια ακόμη ερώτηση: αν τελικά το δόντι καταλήξει σε απονεύρωση μπορεί να γίνεισωστά η απονεύρωση χωρίς να βγάλω ακτινογραφία κατά τη διάρκεια της;ο Ο οδοντίατρος μου λέει ότι θα βγάλει ψηφιακή που εχει πολύ λιγότερη ακτινοβολία από τη συμβατική, ωστόσο η γυναικολόγος επιμένει να μη βγάλω.Αν βάλω την προστατευτική ποδιά πάλι θα περάσει η ακτινοβολία; Σας ευχαριστώ και πάλι.

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

H αλήθεια είναι πως σε τέτοια περίπτωση, πάμε "στα τυφλά".
Μπορεί βεβαίως να είναι επιτυχής η ενδοδοντική θεραπεία, αλλά κανένας δε μπορεί να σας το εγγυηθεί αυτό.
Η ποδιά ακτινοπροστασίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ωστόσο δε γνωρίζω τους λόγους για τους οποίους ο γυναικολόγος σας το θεωρεί κακή ιδέα.
Σε γενικές γραμμές όταν υπάρχει εγκυμοσύνη και δεν μπορούμε να εκθέσουμε την εγκυμονούσα ακόμα και στην παραμικρή ακτινοβολία,αναβάλλεται η θεραπεία των δοντιών- όπου είναι αυτό εφικτό φυσικά.

Σε περίπτωση υπόνοιας για πιθανή εγκυμοσύνη, η έκθεση στην ακτινοβολία πρέπει να αναβάλλεται μέχρι την επόμενη έμμηνο ρύση ή να πραγματοποιείται εφόσον έχει προηγηθεί αρνητικό test εγκυμοσύνης.

"Εάν η εγκυμοσύνη έχει επιβεβαιωθεί, συνιστώνται οι παρακάτω διαδικασίες:

Αναζήτηση κατάλληλων εναλλακτικών διαγνωστικών μεθόδων ή θεραπειών, με χαμηλότερη ή μηδενική ακτινική επιβάρυνση του κυήματος, όπως υπέρηχοι, μαγνητική τομογραφία κλπ.

Πιθανή αναβολή της εξέτασης ή της θεραπείας για μετά τον τοκετό, εάν αυτό είναι από κλινική άποψη αποδεκτό, σταθμίζοντας τον κίνδυνο και το όφελος, τόσο για την έγκυο όσο και για το κύημα.

Εφόσον η αναβολή της εξέτασης ή της θεραπείας δεν είναι κλινικά αποδεκτή, τότε η πραγματοποίησή της απαιτεί την εκτίμηση της δόσης στο κύημα και τη λήψη όλων των κατάλληλων μέτρων για την ελαχιστοποίηση της δόσης αυτής. Τα μέτρα πρέπει να επιλέγονται, έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται η δόση στη μήτρα και στο κύημα, χωρίς, ωστόσο, να μειώνεται η αποτελεσματικότητα της εξέτασης ή της θεραπείας. Αυτό επιτυγχάνεται :

για ακτινολογικές εξετάσεις: Λήψη λιγότερων εικόνων (φιλμς) μείωση χρόνου ακτινοσκόπησης, επιλογή των προβολών, θωράκιση της δέσμης ακτινοβολίας, περιορισμός πεδίου ακτινοβόλησης, χρήση κατάλληλων πρωτοκόλλων εξέτασης, κλπ."(www.eeae.gr)

Ανώνυμος είπε...

Κατά τη δική σας γνώμη αν βάλω προστατευτική ποδιά θα προστατευτεί επαρκώς το έμβρυο; Γιατί με πονάει αρκετά και δεν νομίζω ότι θα αντέξω τόσους μήνες.Το να κάνω πάλι απονεύρωση στα τυφλά το φοβάμαι περισσότερο γιατί έχω χάσει 1 δόντι από κακή απονεύρωση και δεν θέλω να το διακυνδυνεύσω.Σας ευχαριστώ

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Αυτό θα πρέπει να σας το απαντήσει ο συνάδελφος που έχει αναλάβει το περιστατικό, ο οποίος πριν προχωρήσει στο οτιδήποτε θα πρέπει να συνομιλήσει με τον γυναικολόγο σας.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας. Πριν απο 3 χρόνια έβαλα θήκη σε ένα δόντι στο οποίο έκανα ακροριζεκτομή.Τον τελευταίο ενάμισυ χρόνο με πονάει πολύ συχνά με έναν πόνο ιδιομορφο:σαν να πληγώνεται το ούλο εκεί που το ακουμπάει η θήκη. Μερικές φορές ο πόνος διαχέεται επιφανειακά ως τα μπροστινά δόντια. Επισκέφθηκα τον οδοντίατρό μου ο οποίος έβγαλε ακτινογραφία το δόντι και το εξέτασε. Μου είπε ότι το δόντι δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα ούτε και η θήκη.Το δόντι είναι ο πρότελευταιος τραπεζίτης. Τον τελευταίο τραπεζίτη τον έχω κάνει εδώ και χρόνια εξαγωγή. Κατά τη γνώμη σας τι μπορώ να κάνω;O πόνος είναι πολύ ενοχλητικός και επιδεινώνεται με το φαγητό και μετά. Μήπως θα πρέπει να απευθυνθώ σε οδοντίατρο με εξειδίκευση στην προσθετική ή την περιοδοντολογία ; Σας ευχαριστώ

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Ενδεχομένως να επιδεινώνεται μετά το φαγητό επειδή εισχωρούν υπολείμματα τροφών.
Δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά τι συμβαίνει δίχως κλινική και ακτινογραφική εικόνα.

Ανώνυμος είπε...

Κυρία Μόσχου καλησπέρα. Εδώ και μια εβδομάδα έχω ολοκληρώσει μια απονεύρωση σε ένα κάτω τραπεζίτη. Ωστόσο το δόντι εξακολουθεί και με πονάει (τις 3 πρώτες μερες πολύ τις επόμενες 4 αρκετά). Ο πόνος είναι συνεχής και επιδεινώνεται όταν τρώω. Η ενδοδοντικός που μου έκανε την απονεύρωση μου είπε ότι τυχαίνει να πονάει για κάποιο διάστημα,δεν μου διευκρίνησε όμως για πόσο διάστημα θα θεωρείται ένας τέτοιος πόνος αναμενόμενος. Ποια είναι η γνώμη σας; Ευχαριστώ

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Για να σας απαντήσω χρειάζομαι μια ακτινογραφία του ενδοδοντικά θεραπευμένου δοντιού.
Αν έχετε, μπορείτε να την στείλετε στο e-mail μου.

Ανώνυμος είπε...

δυστυχώς δεν έχω πήγα στην ενδοδοντικό όμως εβγαλε ξανά ακτινογραφία και μου είπε ότι στη μια ρίζα το υλικό της απονεύρωσης κατέβηκε πολύ και πλήγωσε το ακρορίζιο.έβγαλε λίγο από το υλικό (μου είπε ότι δεν το έβγαλε όλο γιατι δεν χρειάζεται ) και μου είπε να συνεχίσω για 5 μέρες αντιφλεγμονώδη και θα περάσει.εξακολουθώ να πονάω και απο μόνο του και φυσικά όταν τρώω και αποφεύγω να τρώω από εκεί. Κατά τη γνώμη σας μια τέτοια περίπτωση δίνει τόσο πολύ πόνο;Ανησυχώ μήπως η φλεγμονή μου αφήσει μόνιμη ευαισθησία γιατί γενικά έχω πολύ ευαίσθητα δόντια.Εχοντας υποστεί μια ακροριζεκτομή φοβάμαι μήπως καταλήξει πάλι εκει. Σας ευχαριστώ

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Προφανώς έχει γίνει διάτρηση του ριζικού σωλήνα.
Ευαισθησία δεν πρόκειται να σας αφήσει,αλλά στην περίπτωση που δεν υποχωρήσει ο πόνος ίσως χρειαστεί ακρορριζεκτομή-φυσικά αυτό εξαρτάται και απο το πόσο υλικό έχει βγεί εκτός του ριζικού σωλήνα.
Θα πρέπει να το παρακολουθήσετε...

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα είναι η 9η ημέρα που πέρασε από τότε που έγινε η έμφραξη. Οι πρώτες 6 ημέρες ήταν μαρτυρικές, δεν με έπιαναν ούτε βαριά αντιφλεγμονώδη.Την έβδομη ημέρα είδα μια βελτίωση που συνεχίστηκε ως το απόγευμα της 8ης αλλά από το βράδυ έως σήμερα 9η μέρα άρχισε πάλι να με πονάει (όχι όπως τις πρώτες 6 μέρες αλλά αρκετά ωστε να θέλω παυσίπονο).Επικοινώνησα με την ενδοδοντικό ξανά και μου είπε να πάρω παυσίπονα και ήπια αντιφλεγμονώδη και να κάνω υπομονή μερικές ημέρες ακόμη.Η γνώμη της είναι ότι δεν πρέπει να ανοίξει ως κάτω το ριζικό σωλήνα που υπέστη την περιριζίτδα αλλά να το αφήσουμε έτσι ώσπου να υποχωρήσει αρκετά ο πόνος.Επειδή πλησιάζει ο Αύγουστος και φυσικά θα φύγει και εκείνη στο τέλος της άλλης εβδομάδας είμαι τρομερά προβληματισμένη για το τι μέλει γενέσθαι με το δόντι μου.Κατά τη γνώμη σας πόσες ημέρες συνολικά είναι αναμενόμενο να κρατήσει ο πόνος της περιριζίτιδας και από ποια ημέρα και μετά θα πρέπει να κάνω κάτι πιο δραστικό;Σας ευχαριστώ πάρα πολύ

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Δυστυχώς δε μπορώ να σας απαντήσω καθώς δεν έχω ούτε κλινική, ούτε ακτινογραφική εικόνα του δοντιού για να γνωρίζω τι έχει συμβεί.

Sofia M. είπε...

Καλησπέρα σας!Είμαι 25 χρονων και απο πολυ μικρη ταλαιπωρούμαι με τα δόντια μου λόγω κακής "πάστας" όπως μου έχει πει η οδοντίατρος μου.Τα τελευταία χρόνια συγκεκριμένα εμφάνιζα απόστημα σε έναν τραπεζίτη κάτω αριστερά,εμφανιζόταν 1 φορά τον χρόνο,και πρηζόταν ολόκληρο το μάγουλο μου,το οποίο το αντιμετώπιζα με αντιβίωση.Το δόντι αυτό ήταν ήδη απονευρωμένο και δεν με πονούσε.Αφού έγινε αυτό 2-3 φορές,για κάποιο περίεργο λόγο πάντα μέσα στις καλοκαιρινές μου διακοπές,πριν έναν χρόνο το αντιμετωπίσαμε με την οδοντιατρό μου.Η γιατρός το πάλεψε επί έναν χρόνο,πραγματικά είχα κουραστεί να πηγαίνω,με όσους τρόπους μπορούσε.Έκανε επαναλαμβανόμενες απονευρώσεις,δοκίμασε διάφορα φάρμακα κτλ. και στο τέλος καταλήξαμε στην εξαγωγή. Τώρα λοιπόν,λίγο πριν την καθορισμένη μου επίσκεψη στην οδοντίατρο γυρίζοντας από τις διακοπές μου,το συγκεκριμένο σημείο ξαναπρήστηκε!!!!Και ξεκίνησα αντιβίωση...εφόσον έκανα εξαγωγή του δοντιού που υποτίθεται προκαλούσε το πρόβλημα,ποιος ο λόγος να ξανακάνω απόστημα???1 χρόνο μετά χωρίς συμπτώματα(και πάλι στις καλοκαιρινές μου διακοπές).Έχω αγανακτήσει..μήπως θα χρειαστώ αυτό που λένε ακροριζεκτομή?

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Κατ αρχήν θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ο λόγος που παρουσιάζεται το οίδημα.Αυτό ωστόσο δεν μπορώ να το κάνω μέσω ιντερνετ-οσο προηγμένη και αν ειναι η τεχνολογία-, καθώς χρειάζομαι και ακτινογραφική εικόνα αλλά και να σας εξετάσω.
Αναφορικά με την ακρορριζεκτομή,δεν μπορεί να γίνει καθώς το δόντι είναι ήδη εξαχθέν.
Δηλαδή δεν μπορούμε το κόψουμε το άκρο της ρίζας ενός δοντιού που δεν υπάρχει!

George είπε...

Πριν ένα μήνα έβαλα θήκη σε τραπεζίτη άνω γνάθου. Το κενό όμως μεταξύ του τραπεζίτη και του 2ου γομφίου αυξήθηκε με αποτέλεσμα όταν μασάω σκληρές τροφές να μαζεύεται τροφή ανάμεσα και να πληγώνεται το ούλο. Τι πρέπει να κάνω; Φταίει ο γιατρός που μου το έκανε;

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Για να σας απαντήσω θα πρέπει να έχω κλινική εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει.

Sofia M. είπε...

Υπάρχει περίπτωση το οίδημα να εμφανίζεται γιατι όπως κάποιοι λένε έχει μείνει κάποιο υπόλειμμα δοντιού απο προηγούμενη εξαγωγή?Όπως και να 'χει...πρέπει να επισκεφθώ γιατρό συγκεκριμένης ειδικότητας και όχι την απλή οδοντίατρό μου?Παρόλο που έφυγε το πρήξιμο με την αντιβίωση ακόμα νιώθω στην γνάθο μου να πιάνω κάτι.Υποθέτω,και η σκέψη μόνο της διαδικασίας με τρομάζει,ότι πρέπει να καθαριστεί χειρουργικά η περιοχή.Eπίσης,κάτι που δεν ανέφερα,παλαιότερα είχα βάλει σιδερακια στην συγκεκριμένη περιοχή,οπότε τα δόντια είχαν μετακινηθει,και στο συγκεκριμένο σημείο έχουν γίνει 2 εξαγωγές,δεν ξέρω αν αυτό μπορεί κάπως να δημιούργησε αυτό μου το πρόβλημα.Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας....

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Ναι, θα μπορούσε το οίδημα να οφείλεται και σε αυτό.
Μπορείτε να επισκεφθείτε οποιονδήποτε οδοντίατρο καθώς μπορεί να διαγνώσει και να προτείνει θεραπεία.

Ανώνυμος είπε...

Στα τέλη Ιανουαρίου 2011 έκανα ακρορριζεκτομή σε απονευρωμένο πλάγιο μπροστινό δόντι και μετά από ένα μήνα, αφού είχαν αφαιρεθεί τα ράμματα παρουσίασα συρρίγγιο. Ο γιατρός με βελόνα μου έβαζε φάρμακο για κάποιες επισκέψεις, αλλά τώρα μετά τις διακοπές αισθάνομαι ελαφρύ πόνο. Σε περίπτωση που πρέπει να γίνει πάλι ακρορριζεκτομή θα συνιστούσατε εξαγωγή; Ένα εμφύτευμα θεωρείται καλή λύση ή μια δεύτερη ακρορριζεκτομή μπορεί να λύσει το πρόβλημα; Ακόμα, κάπου διάβασα ότι το λέιζερ εφαρμόζεται και για καθαρισμό συριγγίου. Θεωρείται πιο αποτελεσματικό από το βελόνα;

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Δεν μπορώ να σας συστήσω κάτι αν δεν δώ μια ακτινογραφία του δοντιού.
Ακρορριζεκτομή στο ίδιο δόντι για δεύτερη φορά δεν γίνεται.

Κωστας είπε...

Καλησπέρα κα Μόσχου και συγχαρητήρια για το ιστολόγιο σας! Πραγματικα είναι πολύ χρήσιμο , με τη βοήθεια που δίνετε στον κόσμο!!
Με λένε Κώστα και θα ήθελα τη βοήθεια σας!
Πρίν απο 8-9 χρόνια χρειάστηκε να κάνω εξαγωγή τον αριστερά κάτω τραπεζίτη ! Πριν την επεμβαση όμως το δόντι είχε πρηστεί 2 φορές(αφου ξεπρήστηκε την 1η φορά αμέλησα να πάω στον οδοντίατρο).θυμάμαι οτι το πρηξιμο ήταν πολύ έντονο και είχε δημιουργηθεί απόστημα! Μετα την εξαγωγή δεν έιχα καμία ενόχληση! Αλλα ακόμη μετα απο τόσο καιρό , όταν ψηλαφίζω στη γναθο, κάτω απο το μαγουλο προς το λαιμό,πιάνω δυο εύκαμπτα "σγρομπουλάκια".Έχω την αίσθηση οτι είναι απο τότε που είχε πρηστεί το δόντι , αλλα ποτε δεν με έχουν ενοχλήσει ουτε νιωθω κάτι οταν τα ψηλαφίζω. Δεν το ανέφερα στον οδοντίατρο γιατι ποτε δεν έδωσα σημασία αλλα τελευταία μου μπήκαν καποιες ιδέες.
Ειναι κατι που πρέπει να ανησυχώ ή δεν τρέχει τίποτα;
Όπως και να 'χει συντομα θα το αναφέρω στον γιατρό μου! Ευχαριστώ εκ των προτέρων!Και πάλι συγχαρητήρια για το ιστολόγιο!

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Εφόσον έχετε οδοντίατρο που σας παρακολουθεί και έχετε αποφασίσει να το αναφέρετε, δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα καθώς ο συνάδελφος θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διαγνώσει και να σας εξηγήσει περι τίνος πρόκειται :)

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα σας κ.Μοσχου,θα ηθελα την βοηθεια σας σε ενα δοντι που με ταλαιπωρει εδω και 1,5 χρονο.Λοιπον ασ παρουμε τα πραγματα απο την αρχη,πριν 1,5χρονο περιπου μου εσπασε ενα κομματι απο το προτελευταιο κατω δοντι πηγα λοιπον στον οδοντιατρο μου το σφραγισε αλλα μετα απο 2 μηνες περιπου κατω απο το δοντι στο ουλο εμφανιστηκε αποστημα αφου πηγα ξανα στον οδοντιατρο μου εβγαλε το πυον απο το ουλο μαζι με αιμα να τονισω εδω οτι πονεσα παρα πολυ,μου εδωσε καποια φαρμακα τα πηρα αλλα μετα απο 6 μηνες περιπου ξαναεβγαλα αποστημα πηρα μονος μου αμοξιλ και νιφλαμολ περασε ο πονος και το αποστημα,μεχρι που πριν 3 μερες εμφανιστηκε παλι αποστημα στο ουλο να τονισω εδω οτι στο ιδιο δοντι που μου εκανε το σφραγισμα εφυγε ενα μικρο κομματι αλλα δεν ποναει το δοντι ουτε στα κρυα ουτε στα ζεστα ροφηματα,ποναει μονον οταν εχω το αποστημα.Συγνωμη για το μεγαλο μου γραμμα αλλα παρολα αυτα περιμενω με ανυπομονησια σε απαντηση σας.Σας ευχαριστω προκαταβολικα.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα σας και συγχαρητηρια για τη βοηθεια που προσφερετε σε ολους εμας.
Εγω εχω κανει απονευρωση σε ενα τραπεζιτη μου πριν χρονια. Εχει τοποθετηθει στεφανη στο δοντι αυτο περυσι, αλλα πριν λιγες μερες απεκτησα ενα φοβερο πονο, και το μαγουλο μαζι με το ουλο εχουν λιγο πρηξιμο. Κατα πασα πιθανοτητα εχει μετκινηθει η στεφανη, μου ειπε η οδοντιατρος. Γιατι μου ειπε να παιρνω αντιβιωση (και παυσιπονα) και δεν γινεται απλα επανατοποθετηση της στεφανης? Απαιτειται καιτιποτα αλλο εκτος απο αυτο?
ευχαριστω

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη δίχως κλινική εικόνα του περιστατικού.
Υπάρχει φλεγμονή η οποία σίγουρα κάπου οφείλεται και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ανώνυμος είπε...

geia sas edw kai dyo mhnes ponouse to ena donti mou kyriws sta pagwmena kai kata thn mashsh pyon pantws den fenetai na yparxei exoun prhstei kai oi lemfadenes mou kai exw ponokefalous ola afta pistevete pws syndeontai metaxy tous.phga shmera kai ston odontiatro kai den eide kati kai me esteile gia aktinografia dontioy...

Ανώνυμος είπε...

kalhspera sas...prin 3 meres ekana mia eksagwgh se ena katestrameno(aponeytwneno)donti...me ponaei ligo h plhgh...alla to provlhma mou einai pws niwthw enoxlhseis sto diplano donti..eidika otan masaw...einai fysiko?

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

- δεν έχουμε λοιπόν παρά να περιμένουμε την διάγνωση του συναδέλφου που θα δει την ακτινογραφία σας.



-Ενδεχομένως να υπέστει κάποιο μικροτραυματισμό.Αν τα συμπτώματα επιμείνουν, επισκεφθείτε τον οδοντίατρο.

Ανώνυμος είπε...

καλησπέρα σας,

Πριν 2 εβδομάδες πήγα στον οδοντίατρο για πόνο σε ένα δόντι. Ο οδοντίατρος μου παραξενεύτικε γιατί ενώ το τρόχισε βαθιά εγω δεν ένιωσα σχεδον καθόλου πόνο (γενικά δεν μου κάνει ενέσεις γιατί αντέχω). Μου είπε ότι φοβάται μήπως το δόντι είναι νεκρό. Μου έκανε ένα σφράγισμα και μου είπε να δουμε πως θα πάει. Το δόντι δεν με πονάει σε κρύο-ζεστό παρα μόνο όταν του ασκώ πίεση. Έχετε ιδέα τι μπορεί να είναι;

Ανώνυμος είπε...

θα προσπαθησω οσο γινεται να τα πω με συντομια...απο μικρη ειχα χτυπησει τα 4 μπροστινα δοντια της ανω γναθου και χρειαστηκαν απονευρωση μετα απο 3 χρονια στα 13 μου. Στα 29 εβαλα θηκες στα 4 μπροστινα κι αφησα ενα χωρις απονευρωση. Μετα 4 χρονια πρηστηκε η περιοχη και αλλαξα τις θηκες κανοντας επαναληπτικη θεραπεια σε ολα (4).Η προσθετικη ηταν τραγικη αφηνοντας κενο στα δοντια που σημειωτεον ειχαν φαγωθει αρκετα. Μετα απο 1 χρονο κανω ξανα θεραπεια στα δοντια τα οποια ειναι μονο ριζες πια και τοποθετουν χυτους αξονες σε ολα για να σχηματισουν δοντι και να μπει προσθετικη εργασια 4 ενωμενων δοντιων. εχω περασει πολλη στενοχωρια με αυτα τα δοντια και ο γιατρος μου ειχε πει οτι ειδικα τα δυο πλαινα ειναι φλυδες ριζας και πρεπει να προσεχω.. Ομως περνωντας λιγο ο καιρος προφανως ξεχασα την ταλαιπωρια μου και αποφασισα να κανω ρινοπλαστικη γιατι ειχα προβληματα αναπνοης , στραβο διαφραγμα, κτλ.ΞΕΧΑΣΑ ομως την πιθανοτητα βλαβης σε καποια ριζα δοντιου και πηγα ανεμελη στο χειρουργικο κρεβατι. Οταν ξυπνησα ενιωθα περιεργα τα δοντια μου και αμεσως μου ηρθε στο μυαλο οτι μπορει να εγινε ζημια. Ειναι 2 βδομαδες τωρα που νοιωθω αρκετο πονο στο ενα ρουθουνι εσωτερικα, πονο στα δυο αυτα δοντια, καθως κι ενα μικρο στρογγυλο φουσκωματακι πισω απο το ενα δοντι ( απο πλευρα ουρανισκου). Κατι δεν παει καλα με το ρουθουνι μου , εκει εκοψε με μαχαιρι την κατω κογχη, και ποναει ακομα καθως και ποναει πολυ το ακρορινιο στο οποιο εχει βαλει μοσχευμα. Παιρνω mesulid για τον πονο αλλα φοβαμαι πως εχει γινει καταγμα σε ριζα. Θα ηθελα να μου δωσετε το καλυτερο και το χειροτερο σεναριο. Στην κατασταση που ειναι η μυτη τωρα ειναι επισης δυσκολη καθε οδοντιατρικη εργασια.. Αν γινει ακροριζεκτομη σωζεται κατι? ή πρεπει αν βγει ολη η προσθετικη εργασια ξανα? Δεν θα το αντεξω! Μετανοιωνω για την βλακεια που εκανα χωρις να σκεφτω τα δοντια μου που τοσο εχουν ταλαιπωρηθει. Σας παρακαλω, ενα σεναριο...

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα,

Πριν κανα 2 μήνες έκανα απονέυρωση και τωρα αρχίζω και πονάω οταν πχ πίνω καφέ αλλα παρατήρησα οτι δεν είναι το ζεστο και το κρύο αλλα η γλυκήτητα του καφέ επειδή πίνω γλυκό καφέ.Που μπορεί να οφφείλεται αυτο?Ο πόνος είναι μικρός και μετά απο λίγο σταματάει.επίσης αν πίεσω το δόντι με τα δάχτυλα αριστερά δεξία επίσης πονάει λιγο!

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

θα πρέπει να έχω κλινική και ακτινογραφική εικόνα για ναπροσωρήσω σε οποιαδήποτε διάγνωση.

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Σενάρια μπορούμε να κάνουμε πολλά, ωστόσο δεν θα ήταν υπευθυνο απο πλευράς μου να γινει κάτι τέτοιο.
Θα πρέπει να αξιολογηθεί η κατάσταση των πρόσθιων δοντιών σας και να γίνει ένα πλάνο αποκατάστασης.

Το χειρότερο σενάριο πάντως σε όλα τα οδοντιατρικά ζητήματα είναι η εξαγωγή..

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Ο πόνος στο γλυκό συχνά συνεπάγεται με τερηδονισμό ή με κάποια ευαισθησία του δοντιού.

Ανώνυμος είπε...

Γειά σας. Πριν 1 μήνα έκανα μία απονεύρωση σε δόντι με τρεις ρίζες. Σε μία ρίζα έσπασε η ρίνα και συμπτωματικά (για καλή μου τύχη), από ότι φαίνεται στην ακτινογραφία, "βουλώνει" όλο το σωλήνα της ρίζας, σαν να έχει γίνει ολοκληρωμένη απονεύρωση. Ο οδοντίατρος μου είπε ότι αυτό συμβαίνει συχνά σε απονευρώσεις και οφείλεται σε πολύ καμπύλους σωλήνες ριζικών πόρων και επειδή έχει φράξει όλο το σωλήνα δεν χρειάζεται να ανησυχώ. Το ΄"ατύχημα" συνέβει στο 3ο ραντεβού, αφού είχε ξηστεί αρκετά ο ριζικός σωλήνας, αλλά δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα, κρίνοντας από τη δουλειά που έγινε στους άλλους 2 σωλήνες (6 ραντεβού). Θέλω λοιπόν 2η γνώμη:
1. Κατα το βούρτσισμα, έχω μία μικρή ενόχληση, όταν τρίβω τη μασιτική επιφάνεια. Υπάρχει περίπτωση να οφείλεται σε αυτό;
2. Υπάρχει περίπτωση να έχω πρόβλημα στο μέλλον, όπως μόλυνση από σκουριά ή κάτι άλλο;
3. Τις ρίνες, τις τραβάει ο μαγνήτης; Δηλαδή, μπορώ να βγάλω μαγνητική τοπογραφία μελλοντικά ή θα μου σπάσει τα δόντια ο μαγνητικός τομογράφος;
Ευχαριστώ πολύ.

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Γεια σας.
Είναι λίγο απίθανο το αίτιο της ενόχλησης κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος να είναι το σπασμένο μικροεργαλείο.Βέβαια δεν αναφέρατε τι είδους ενόχληση έχετε.
Δεν μπορούμε δυστυχώς να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο κάποιας μελοντικής επιπλοκής στο δόντι αυτό.
Ούτε με τον τομογράφο θα έχετε κάποιο πρόβλημα.Αν με εναν ισχυρό μαγνήτη μπορούσαμε να έλξουμε το σπασμένο τμήμα της ρίνας, θα το είχαμε εφαρμόσει σε περιπτώσεις θραυσης του μικροεργαλείου εντός του ριζικού σωλήνα.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα, Το τελευταιο διμηνο εχω ενα θεμα με ενα σφραγισμενο δοντι.Ακριβως απο πανω απο το δοντι αυτο στο ουλο εμφανιζεται σιχνα μπορω να πω καθε 2 μερες ενα φουσκωμα με πυον το οποιο οταν το πιεζω με ποναει λιγο.Ομως οτα να μασαω δεν εχω προβλημα.Ισως το φουσκωμα αυτο εμφανιζεται λιγη ωρα αφου μασησω απο εκεινη την πλευρα την τροφη μου.Εβγαλα ακτινογραφια και η οδοντιατρος δεν βρηκε λεει τιποτα.Σε ενα αρθρο που διαβασα τυχαια σε ενα περιοδικο ελεγε οτι αν ενα σημειο στο ουλο πρηζεται και ξεπρηζεται συχνα αυτο σημαινει οτι εχει καταστραφει η ριζα και πρεπει το δοντι να απονευρωθει.Ομως με προβληματιζει οτι η ακτινογραφια δεν εδειξε τιποτα οπως μου ειπε και η οδοντιατρος.Τι πρεπει τελικα να κανω?

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Για να σας απαντήσω θα πρέπει να δω και την ακτινογραφία σας αλλά και την κλινική σας εικόνα.

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας
Προ μηνος εβγαλα εναν τραπεζιτη ο οποιος ηταν σφραγισμενος αλλα ειχε μολυνθει στην ριζα του με αποτελεσμα να δημιουργηθει κυστη και να φαγωθει και το κοκκαλο (φανηκε με πανοραμικη). Το θεμα ειναι οτι μου ειχε δημιουργησει νευραλγια τριδυμου (ξεκινησε προ εξαετιας). Οταν προτοεμφανιστικε , η νευραλγια, ο τοτε οδοντιατρος μου δεν θεωρησε οτι οφειλετε σε δοντι με αποτελεσμα να μου δωθει καποιο φαρμακο αντιεπιλιπτικο (Tagratol) με το οποιο σταματησαν μεν οι πονοι αλλα ειχα διαφορα προβληματα με την παροδο των ετων.
Τελος παντων η ουσια ειναι οτι βρεθηκε η αιτια και ο οδοντιατρος μου θεωρησε καλυτερη λυση την εξαγωγη του δοντιου.
Ομως εχει περασει ενας μηνας και εχω την αισθηση οτι τρεχει ακομα πυο. Το ουλο δειχνει οτι κλεινει και ο γιατρος μου λεει οτι δειχνει καλα.
Θελω να ρωτησω αν μετα απο ενα μηνα μπορει να τρεχει ακομα πυο και τι σημαινει αυτο. Αν το αφησω ετσι καποια στιγμη ο οργανισμος μου θα το αντιμετωπισει?
Προχθες και χθες πηρα αμοχιλ και νομιζω οτι η πυοροια σταματησε. Ομως η αντιβιωση με πειραζει στο εντερο. Τι προτεινετε να κανω?

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Θα σας πρότεινα να επισκεφθείτε εναν οδοντίατρο για να σας εξετάσει και να βγεί κάποια διάγνωση.
Μέσω ίντερνετ και με μια απλή περιγραφή δεν μπορεί να βγεί ασφαλές συμπέρασμα, ούτε να δωθούν συμβουλές.

BlackCat... είπε...

Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για τη δουλειά σας.
Πριν μερικούς μήνες είχα ένα πολύ έντονο πόνο και ερεθισμό στο ούλο. Ο οδοντίατρος μου συνέστησε κάποια παυσίπονα και σε λίγες μέρες ο πόνος και ο ερεθισμός πέρασαν. Σήμερα παρατήρησα ένα μικρό φούσκωμα στο ούλο, πιθανότατα απόστημα που όμως δε πονάει καθόλου. Η ερώτησή μου είναι η εξής: Πρέπει να αφαιρεθεί το πύο από τον οδοντίατρο ή μπορεί να περάσει και μόνο του;
Ευχαριστώ

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ο λόγος δημιουργίας του αποστήματος και κατόπιν να προχωρήσετε σε θεραπεία.Δυστυχώς πέρα απο τη διατήρηση μιας καλής στοματικής υγιεινής δεν μπορείτε να κάνετε κάτι μόνη σας.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΥΡΙΑ ΜΟΣΧΟΥ,ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΑΣΕ ΜΕ ΠΟΝΕΣΕ ΞΑΦΝΙΚΑ Ο ΠΑΝΩ ΠΡΟΓΟΜΦΙΟς ΚΑΙ ΠΗΓΑ ΣΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ..ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΑΠΟΝΕΥΡΩΜΕΝΟ ΜΕΝ ΑΛΛΑ ΕΙΧΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΣΥΡΙΓΓΙΟ ΣΤΗΝ ΡΙΖΑ..ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ,Η ΕΞΑΓΩΓΗ ΜΟΥ ΕΙΠΕ,ΠΗΡΑ ΤΟΤΕ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ,ΠΕΡΑΣΕ,ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΧΑΣΑ.ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ,ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΠΑΛΙ ΜΙΑ ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΣΗΜΑ ΚΑΙ ΨΗΛΑ ΣΤΟ ΟΥΛΟ ΕΝΑ ΠΡΗΞΙΜΑΤΑΚΙ,ΠΗΡΑ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΜΟΥ,AMOXIL 1GR,EXOYN PERASEI 7-8MEΡΕΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΜΑΖΕΨΕΙ ΛΙΓΟ..ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ,ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ,,ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΞΑΓΩΓΗ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΜΑΙ ΗΜΙΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΗ,ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΒΑΛΩ ΔΟΝΤΙ!!ΘΑ ΠΑΨΩ ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΩ ΑΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΕΝΟ!!ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ??ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!!!!!

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Δεν μπορώ να έχω άποψη δίχως ακτινογραφική και κλινική εικόνα.Αν δεν μπορεί να γίνει επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείας,οδηγούμαστε στη λύση είτε της ακρορριζεκτομής- αν μπορεί να εφαρμοσθεί- είτε της εξαγωγής.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα και συγχατηρήρια για το blog.Η δουλειά και ο κόπος σας να απαντάται στα μηνύματα είναι άξια θαυμασμού. Δυστυχώς μένω στην επαρχία και δεν μπορώ να σας επισκεφτώ. Εμπνέεται εμπιστοσύνη. Σας γράφω διότι πριν από 1,5 μήνα είχα οξύ πόνο στον κάτω αριστερό τραπεζίτη. Τελικά χρειάστηκε απονέυρωση, μου έκανε απόστημα, ήπια αντιβίωση, δυσκολευτήκαμε διότι είχε 4 ρίζες και γενικότερα η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε σε 6 περίπου επισκέψεις.Είχαμε κλείσει τις ρίζες με αυτό το υλικό που τις φράζουν και μετά το αφήσαμε και 10 μέρες για να δούμε αν θα έχω ενόχληση. Τελικά χωρίς καμία ενόχληση, ολοκλήρωθηκε η διαδικασία προχθές , με την εφαρμογή μόνιμου σφραγίσματος. Σήμερα, δύο μέρες μετά νιώθω ανά διαστήματα κάτι σαν ελαφριά τσιμπήματα στο πίσω μέρος του απονευρωμένου δοντιού. Είναι φυσιολογικό αυτο; Δεν είναι έντονος ο πόνος, είναι μία μικρή ενόχληση... Είναι φυσικολογικό ή κάτι δεν έχει πάει καλα οπότε πρέπει να πάω να ανοίξουμε ξανά το δόντι αυτό...Να περιμένω λίγο ή από την πρώτη μικρή ενόχληση να βιαστώ; Αγχώνομαι γιατί έρχονται και διακοπές!

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.
Η αλήθεια είναι πως για να σας δώσω μια ορθή απάντηση θα πρέπει να δω μια ακτινογραφία για να ελεγχθεί αν η ενδοδοντική θεραπεία ήταν επιτυχής.
Σε γενικές γραμμές θεωρώ πως μαγικά ραβδάκια στην ιατρική δεν υπάρχουν.Αν τα συμπτώματα παραμείνουν ή οξυνθούν τις επόμενες ημέρες, επισκεφθείτε τον οδοντίατρο.
Σας εύχομαι καλές γιορτές!

Paraskevi Ath είπε...

Kαλησπέρα σας, καταρχήν να πω συγχαρητήρια για αυτό το blog και γι΄αυτήν σας την προσπάθεια να βοηθήσετε όλο τον κόσμο που υποφέρει! Η δική μου ιστορία έχει ως εξής: πριν 2 μήνες ένιωθα ενόχληση σε ένα δόντι, αντιδρούσε στο κρύο και στο ζεστό. Πήγα σε οδοντίατρο, ο οποίος και μου το σφράγισε. Την επόμενη μέρα τα συμπτώματα επανήλθαν σαν να μην είχα κάνει τίποτα! Ο γιατρός μου είπε πως θα υποχωρούσε και να κάνω υπομονή. Μετά από μια βδομάδα, με εμένα να επιμένω ότι το δόντι δεν είναι καλά, δέχτηκε τελικά πως κάτι μπορεί να πήγε λάθος και μου το ξανασφράγισε. Τίποτα δεν άλλαξε κι όπως καταλαβαίνετε, αποφάσισα να απευθυνθώ σε άλλον γιατρό. Ο 2ος λοιπόν, διέγνωσε ανεπάρκεια στον 1ο και μου ανακοίνωσε πως το δόντι είναι για απονεύρωση. Προχωρήσαμε στη διαδικασία και ανακουφίστηκα αμέσως:το δόντι έπαψε να αντιδρά στο κρύο και στη ζέστη αλλά όταν καθαρίστηκε και μπήκε το πρόχειρο σφράγισμα, μετά από 2-3 ώρες δεν μπορούσα ούτε να το αντέξω: το δόντι ήταν σαν να διακατέχεται από ηλεκτρικό ρεύμα! Αμέσως πήγα στον γιατρό ο οποίος το άνοιξε και ανάσανα...το ξανακαθάρισε, το ξαναέκλεισε και για να μη σας κουράζω άλλο, έφτασα στο σημείο για 4 συνεχόμενες φορές, να κάνω το ίδιο πράγμα: μετά από 3 ώρες να βγάζω το πρόχειρο για να μην τρελαθώ! Τελικά έκανε εικασία για κύστη και με παρέπεμψε σε κάποιον γναθοχειρούργο, ο οποίος όμως δεν με αναλάμβανε αν δεν τελείωνε η διαδικασία της απονεύρωσης. Ο 3ος λοιπόν, με βεβαιότητα υποστηρίζει πως δεν πρέπει να μπω στην διαδικασία χειρουργείου και πως αν κλείσει το δόντι, η υπόνοια κύστης που διακρίνει, θα εξαφανιστεί κατά 99%! Όπου έχω πάει κάνουν σαν μην έχουν συναντήσει ξανά κάτι τέτοιο, δεν εμπιστεύομαι πια κανέναν και ούτε ξέρω τί να κάνω. Τα έχω παίξει, 2 μήνες τώρα είμαι με ανοιχτό δόντι και βάζω-βγάζω βαμβάκια όποτε είναι να φάω. Είναι το 5ο από μπροστά, αλλιώς πιστέψτε με θα πήγαινα και θα το έβγαζα, κουράστηκα πια και ψυχικά. Παρακαλώ βοήθηστε με!

Ανώνυμος είπε...

Kalispera..prin liges meres ekana aponeurwsi kai meta tideuteri episkepsi sto giatro pristike arketa to magoulo mou..mou eipe na parw gia 3 meres niflamol gia ton pono kai amoxil gia to priksimo..einai epikindino to priksimo?exei ftasei mexri to mati..euxaristw

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

@Paraskevi Ath Κάποια ακτινογραφία βγάλατε;

@14-1 Δεν μπορώ να βγάλω διάγνωση μέσω ιντερνετ δίχως κλινική εικόνα.

Ανώνυμος είπε...

GEIA SAS..EIXA KANEI APONEURWSH PRIN 2 XRONIA TA DUO PISW MOU DONTIA...PRIN ENA XRONO MOU EFUGE TO SFRAGISMA APO TO ENA KAI PHRA KAPOIA ANTIBIWSH GIA NA MPORESEI NA MOU TO KLEISEI H ODONTIATROS....DEN OLOKLHRWSA THN 8ERAPEIA KAI DEN TO EDWSA SHMASIA....PRIN 2 MERES MOU EFUGE KAI H ALLH APONEURWSH..TO SFRAGISMA DHLADH POU KLEINEIS TO DONTI META THN APONEURWSH KAI EMATHA OTI TO PROHGOUMENO DONTI POY TO EXW TOSO KAIRO ANOIXTO MPOREI NA MOU DHMIOURGHSEI PROBLHMATA STHN UGEIA...8ELW NA PAW SE KAPOION ODONTIATRO APLA FOBAMAI GIA TO TI 8A AKOUSW....EINAI POLU ASSXHMO POU AFHSA TOSO KAIRO TO DONTI ANOIXTO

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

...και με το να το αφήνετε ανοιχτό τι κερδίζετε; Χρόνο μέχρι να αναγκαστείτε να πάτε στον οδοντίατρο με συμπτώματα πόνου;
Κανένας οδοντίατρος δε θα σας κοροιδέψει ή σας μαλώσει επειδή παραμελήσατε το στόμα σας.
Θα πει την άποψη του και απο εκεί και πέρα ο ασθενής είναι αυτός που αποφασίζει αν θα ακολουθήσει τη συμβουλή του γιατρού ή οχι.

Ανώνυμος είπε...

kalispera sas!!prin enamisi mhna ekana epanalipsi endontikis therapeias se ena donti eksaitias toy gergonotos oti apodeixtike dirizo!to en logw donti eixe xronio apostima psila sthn riza..meta thn aponeyrwsi eixa pono sthn perioxi toy apostimatos kai moy xorogithikan 2 koytia aygmantin twn 625!twra enamisi mhna meta poy to donti exei pleon sfragistei kanonika to apostima exei katevei xamila kai einai panw akrivws apo to diplano donti..!yparxei periptwsi na molinthike twra to diplano kai na xreiastei k ayto aponeyrwsi??den exw kathloy pono kai to apoastima exei spasei kai vgainei puo...

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Η αλήθεια είναι οτι από την περιγραφή σας δεν αντιλαμβάνομαι τι ακριβώς συμβαίνει.
Κατ αρχήν οποιοσδήποτε οδοντίατρος γνωρίζει τον αριθμό ριζών που έχει κάθε δόντι.Ακόμα και αν πρόκειται για κάποια ανωμαλία δοντιού, θα φαινόταν στην ακτινογραφία.
Ενδεχομένως να μιλάτε για 2ο νεύρο.
Επίσης, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η έμφραξη ενός δοντιού αν δεν απομακρυνθεί το πυον γύρω απο αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Γυρω στις 10 με 15 γεναρη αρχισαν να με πονανε τα μπροστινα κατω δοντια μου και αρχικως πιστεψα οτι στριμωγνοντουσαν λογω του οτι ο ενας φρονιμιτης μου εχω την εντυπωση οτι βγαινει ημιεκγλυστος. Μετα απο 3 4 ημερες ομως ο πονος υποχωρησε. Στις 5 φλεβαρη αρχισαν να με ξαναπωνανε τα δοντια μου και ο πονος ηταν εντονοτερος και ενιωθα και σαν μουδιασμα στο σαγονι μου.Μετα απο 3 4 μερες εντονοτερο πονου αρχισαν να κουνιουνται και τα δυο μροστινα κατω δοντια (τα μικροτερα), την επομενη μερα πηγα σε οδοντιατρο στο ικα και μ ειπε οτι ειναι αποστημα (ειχα κατι σαν βολαρακι μπροστα απο τα δοντια που κουνιοντουσαν)με εδωσε να παρω Augmentin και ο πονος περασε αν κ τα δοντια εχουν μια πολυ μικρη κινητικοτητα. μου ειπε οτι κανονικα χρειαζεται να κανω ακτινογραφια για να σιγουρευτουμε κ οτι χρειαζεται απονευρωση. λογω του οτι δεν εχω αυτη τη στιγμη τα λεφτα για την επεμβαση,υπολογιζω να την κανω μεσα με τελη μαρτιου. σε περιπτωση που με ξαναπιασει ο πονος θα μπορουσα να παρω παλι την ιδια αντιβιωση;η αυτο θα ηταν λαθος;

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Ναι,πρακτικά μπορεί να γίνει αν και θεωρητικά δεν ειναι ότι καλύτερο για τον οργανισμό σας.

Ανώνυμος είπε...

καλημέρα! έχω ένα πρόβλημα .. τα μπροστινά μου επάνω δόντια λόγω ατυχήματος είναι γέφυρα.. Επίσης είμαι και διαβητική τύπου1 και ξέρω ότι το ζάχαρο επηρεάζει άσχημα τα δόντια.. εδώ και καιρό στο πίσω μέρος της γέφυρας έχουν μαζέψει τα ούλα και είναι σαν ένα μεγάλο σπυράκι στον ουρανίσκο.. ευτυχώς δεν φαίνεται αλλά εμένα με ενοχλεί (δεν πονάει αλλά το νιώθω αντιαισθητικό..)πήγα σε οδοντίατρο αλλά μου είπε ότι δεν είναι κάτι ανησυχιτικό.. Ήθελα να σας ρωτήσω απλά αν φεύγει, αν για να φύγει πρέπει να αλλάξω γέφυρα και αν φεύγει με τι τρόπο φεύγει..

Ανώνυμος είπε...

kalhmera
tin tetarth ayths ths evdomadas piga kai ekana eksagwgh ton trapeziti panw aristera. ayto pou thellw na rwthsw einai to exhs. pws ginete enw ekana eksagwgh tin tetarth tin pempth na ponaei to oulo na to niwthw san na mazevei puon ,na niwthw ton ouranisko mou prismeno , na pinw kryo nero kai to oulo mou na kaei vazontas tin glwssa sta toixwmata kai san apotelesma olon aytwnn to vrady tis pemptis na katapinw ena ygro periergo se gefsh mallon puon?! to niwthw na katevenei sto laimo den to vlepw otan anoigw to stoma mou..
efxarhstw

Ανώνυμος είπε...

Καλημερα! Πριν απο 1 χρονο περιπου εκανα μια απονευρωση στο πανω ,πισω τελευταιο δοντι.Ολα μια χαρα.Μετα απο μια εβδομαδα ,αρχισε να με παλι να με ποναει.Ο οδοντιατρος μου ειπε να κανω και μια πανοραμικη και να παω να δουμε τι τρεχει.Μετα απο τρεις μερες που εκλεισα ραντεβου, ο πονος δεν υπηρχε.Παρολα αυτα η πανοραμικη ηταν πεντακαθαρη και δεν εδειχνε κανενα κανενα λαθος της αρχικης απονευρωσης,ουτε υπαρχει καποιο προβλημα στα διπλανα δοντια.Δεν ξανα ανοιξαμε το δοντι καθοτι δεν με πονουσε πλεον.Μετα απο αυτο ανα διαφορα διαστηματα, 3 η 4 μηνες με ποναει πολυ για μερικες μερες και παλι σταματαει.Παλι εκλεινα ραντεβου, αλλα τελικα το ακυρωνα γιατι σταματουσε να με ποναει πριν παω,και παρεμενε ετσι για μηνες.Ο πονος ειναι καθαρα μονο σε αυτο το δοντι οταν πιεζεται απο κατω.Ο οδοντιατρος δειχνει να μην καταλαβαινει τι τρεχει.Τι υπαρχει πιθανοτητα να συμβαινει?
Ευχαριστω!

Χρύσα είπε...

Κυρία Μόσχου γεια σας.
Είμαι στη διαδικασία απονευρωσης και συγκεκριμένα την επόμενη βδομάδα θα το κλείναμε το δόντι οριστικά. Μόνο που τη τελευταια φορά που πήγα στον οδοντογιατρό μου φεύγοντας ύστερα απο κάποιες ώρες που έφαγα μου έσπασε κομμάτι του δοντιού! Απ' τα ούλα και κάτω αν παίζει ρόλο.. Ο οδοντογιατρός μου μου είπε οτι επειδή έσπασε πρέπει τώρα να βάλω θήκη επειδή πλέον λείπει το κομμάτι απ την εξωτερική πλευρά του δοντιού (ούτε το 1/4) και είναι σχεδόν δεδομένο οτι θα σπάσει κάποια στιγμή μέσα απ' το ούλο και μετά θα χρειάζεται σίγουρα εξαγωγή. Ισχύει κάτι τέτοιο για τα απονευρωμένα δόντια που τους λείπει κομμάτι? Αν το αφήσω με το σφράγισμα είναι μεγάλη η πιθανότητα να σπάσει όντως μέσα?
Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια :)

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

@1-3-2012

εφόσον ο συνάδελφος που έχει κλινική εικόνα του περιστατικού σας είπε πως δεν είναι κάτι ανησυχητικό, έτσι είναι.
Δεν μπορώ να σας απαντήσω για το άν θα φύγει,πώς θα φύγει, σε πόσο χρόνο θα φύγει καθώς δεν έχω εικόνα.


@2 Μαρτίου 2012 3:02 π.μ.
Είναι φυσιολογικό μετά την εξαγωγή ή οποιαδήποτε οδοντιατρική εργασία να νιώθετε "περίεργα".
Είναι σαφές πως μαγικά ραβδάκια στην οδοντιατρική,αλλά και γενικότερα, δεν υπάρχουν και θα πρέπει να δώσουμε χρόνο στον οργανισμό μας να ανταπεξέλθει και να προσαρμοστεί.
Αναφορικά με το πύο που έχετε, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο σας.

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

@3 Μαρτίου 2012 10:55 π.μ.
Τα πιθανά σενάρια είναι πάρα πολλά και θα ήταν πολύ γενικό και ανευθυνο να τα αναπτύξουμε δίχως κλινική και ακτινογραφική εικόνα.
Αν σας είναι ευκολο να μου στείλετε την ακτινογραφία, ίσως περιορίζαμε τα σενάρια αυτά.

@3 Μαρτίου 2012 5:27 μ.μ.
Μπορεί να σπάσει, μπορεί και όχι.
Εξαρτάται απο το τμήμα του δοντιού που έχει απομείνει, το πάχος του τοιχώματος κτλ.
Γενικά συνίσταται σε απονευρωμένα , εύθριπτα δόντια να τοποθετείται στεφάνη.

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Η ποδιά που σας έβαλε είναι ποδιά ακτινοπροστασίας,συνεπώς δεν έχετε κανένα λόγο να ανησυχείτε.
Εφόσον η διαδικασία έχει ξεκινήσει, δεν υπάρχει κάποιος λόγος διακοπής.
Το καλύτερο όλων ωστόσο είναι να συμβουλευτείτε και τον γυναικολόγο σας για να απαλειφθεί κάθε ερωτηματικό και ανησυχία σας.

Ανώνυμος είπε...

Πριν ένα μήνα ψηλάφησα στο κάτω μέρος των ουλων ένα μικρο εξογκωμα το οποίο σε δυο εβδομάδες διογκωθηκε.Ο γιατρός μου μου είπε μετά απο ακτινογραφία ότι το δόντι αρχίζει να νεκρωνει κι ότι χρειάζομαι απονευρωση.Επειδη φοβάμαι τη διαδικασία μου πρότεινε δοκιμαστικά αντίιβιωση amoxil 500.Μετά απο 6 ημέρες αντιβιωσης το μέγεθος του εξογκωμα τος μειώθηκε όμως ο γιατρός λέει ότι ακόμη κι αν πάρω κι άλλη αντιβιωση δεν θα αποφύγω την απονευρωσηΤι κίνδυνο δια τρέχω όσο το καθυστερω;Σας ευχαριστω πολυ.

Ανώνυμος είπε...

Κ.Μοχου καλησπερα και συγχαρητηρια για το ιστολογιο σας. εδω και 4-5 νιωθω πονο οταν πιεζω τα ουλα σε 2 απο τα μπροστινα μου δοντια. ταυτοχονο νομιζω οτι διακρινω πολυ μικρα λευκα σημαδακια χαμηλα στο ουλο οπου ποναω. προκειται για αποστημα? Να σημειωσω οτι το δοντι δεν ποναει. επειδη βρισκομαι σε διακοπες η αντιβιωση θα βοηθουσε μεχρι να επιστρεψω? Ευχαριστω.

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

@16 Μαρτίου 2012 2:09
Οσο καθυστερείτε ενδεχομένως να επιβαρύνεται η κατάσταση. Να προχωρά η αλλοίωση και να γίνεται ολοένα και χειρότερη η πρόγνωση για το δόντι σας.
Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για αναβολή.

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

@17 Μαρτίου 2012 7:07
Θα μπορούσε να είναι το οτιδήποτε.Απο κάποια απλή ουλίτιδα μέχρι απόστημα ή κάτι άλλο.
Οταν επιστρεψετε απο τις διακοπες σας μην αμελήσετε να κλείσετε ενα ραντεβού.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σας,
Συγχαρητήρια για το site.
Πριν 5 ημέρες είχα φρικτό πονόδοντο σε ένα δόντι στην άνω γνάθο δίπλα από το φρονιμίτη,το οποίο ήταν και σφραγισμένο (μεγάλο σφράγισμα).Ο πόνος ήταν οξύς και τα παυσίπονα δεν με έπιασαν καλά.Πήγα στο γιατρό μου το άνοιξε λεγοντάς μου ότι δεν έχει κάποιο πρόβλημα και οτι μερικές φορές όταν είναι βαθύ ένα σφράγισμα χτυπάει το νεύρο.Μετά από κάποιες ώρες με πόνεσε και το διπλανό δόντι το οποίο είναι επίσης σφραγισμένο.Ο πόνος όμως ήταν διαφορετικός.Όταν το ακούμπαγα με την γλώσσα πονούσα.Πήρα παυσίπονα και μου πέρασε.Και για να καταλήξω,υπάρχει τρόπος να μαθω ποιό δόντι θέλει θεραπεία?Με την ακτινογραφία θα φανεί το πρόβλημα?
Σας ευχαριστώ.

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Ο μόνος τρόπος να μάθετε ποιο δόντι είναι υπαίτιο για τον πόνο, είναι να επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο για μια λεπτομερή και προσεκτική εξέταση.

Ανώνυμος είπε...

κυρια μοσχου, εδω κ ενα μηνα περιπου εχω ξεκινησει μια απονευρωση οταν πηγα ομως θεωρητικα για το τελευταιο ραντεβου η οδοντιατρος μου μου ειπε πως το δοντι εσωτερικα εχει κανει κυστη κ εχει κινητικοτητα. πηγα 3-4 φορεσ ακομα περαν απο την απονευωση κ μου το καθαριζε με κατιπαρα πολυ λεπτες οδοντογλυφιδεσς τις οποιες η ιδια τις ονομαζε ΄΄χαρτακια΄΄ ολο αυτο τον καιρο δεν πηρα κανενοσ ειδουσ αντιβιωση εκτοσ απο ενα ντεπον στην δευτερη επισκεψη οπου κ ειχε γινει η ακτινογραφια. η οδοντιατρος μου μου ειπε πωσ θα πρεπει να συνεχισω να πηγαινω καθε τοσο να μου βαζει αυτα τα ΄΄χαρτακια ΄΄ να το καθαριζουμε μεχρι να φυγει η κυστη κ ενδεχομενως να μου παρει αρκετο διαστημα.ειναι φυσιολογικο να μην εχειπροσπαθησει καθολου να με βοηθησει με φαρμακευτικη αγωγη να σημειωσω πωσ ολο αυτο το διαστημα δεν εχω πονο ειχα λιγο πρηξιμο στην πρωτη επισκεψη κ απλα νιωθω μια ενοχληση ορισμενεσ φορεσ στο δοντι π.χ δεν μπορω να φαω πολυ σκληρα φαγητα σασ ευχαριστω πολυ εκ των πρωτερων

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Εφόσον δεν έχω κλινική εικόνα είναι λίγο δύσκολο να κρίνω την θεραπευτική οδό που ακολουθεί ο συνάδελφος.
Δεν κατάλαβα πως εντοπίστηκε η κύστη εσωτερικά του δοντιού.Μήπως εννοείται εξωτερικά;
Θεωρητικά αν υφίσταται εξωτερικά, θα έπρεπε να είχε εντοπιστεί απο την πρώτη ακτινογραφία.
Σε περίπτωση εσωτερικής αλλοίωσης,προφανώς μιλάμε για συγκέντρωση απο πύο, οπότε ορθως δε προχωρά η θεραπεία και περιμένει να "καθαρίσει".

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα! Έχω ξεκινήσει εδώ και λίγες μέρες απονεύρωση. Είχε δημιουργηθεί απόστημα. Μετά απο αντιβίωση ξεκινήσαμε θεραπεία. Ως εδώ όλα καλά. Σήμερα όμως, έσπασε μια βελονίτσα απο αυτές που είναι για τον καθαρισμό, με αποτέλεσμα να μείνει μέσα στο δόντι. Υπάρχει τρόπος να βγει; Θα μείνει εκεί; Μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα;

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Λογικά ο συνάδελφος θα προσπάθησε να αφαιρέσει το τμήμα του μικροεργαλείου που έσπασε μέσα στο ριζικό σωλήνα.
Θεωρώ πως αν γίνουν σωστοί χειρισμοί δε θα έχετε κανένα πρόβλημα.

Ανώνυμος είπε...

πριν απο μια εβδομαδα εκανα 2 σφραγισματα στο κατω μερος του συ]τοματος και τα 2. ενα αριστερα ενα δεξια. εβγαλε τα παλια σφραγισματα ο γιατρος και εβαλε αλλα.απο τοτε ειμαι με νιφλαμολ γιατι ποναει ολη η κατω γναθος.τα ουλα ειναι πρισμενα. ειναι απο τις ενεσεις που εκανε?τι λετε?

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Θα μπορούσε.
Αν ο πόνος ωστόσο επιμείνει,σίγουρα δεν οφείλεται στην αναισθησία.

Ανώνυμος είπε...

γεια σας κ. Μόσχου. πριν κανα μηνα περιπου ψιλαφισα ενα μικρο εξογκωματακι εσωτερικα της ανω γναθου στα ουλα. δεν με ποναει καθολου. πηγα σε ενα πολυ καλο οδοντιατρο, μου εκανε πανοραμικη και εξετασεις και μου ειπε οτι δεν ειναι κατι ανησυχητικο, ισως ειναι του δοντιου. ποια ειναι η γνωμη σας;

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Θα πρέπει να δω την ακτινογραφία σας για να σας απαντήσω.

Ανώνυμος είπε...

prin 8 xronia eixa ftiaksei ena mprostino donti k prin 1 i 2 xronia arxise na ponaei k pristike ligo piga ston giatro k me edwse antiviosei k molis iremisei to donti mou eipe na paw mou eipe oti exei ksekolisei to sfragisma stin riza gi'auto egeine egeine kala to donti k egw den piga to afisa ksanaegeine prin miso xrono k ksanapiga pira pali antiviosi to afisa gia kapoious mines k piga prin 3 mines xwris na ponaei k ksekinisame mia therapia k pigaina 2 fores tin evdomada gia na katharisei tin riza mou eipe k to donti itan anoixto mesa se duo evdomades eno to ekana therapia ksanaarxise na prizete to donti k pristike arketa o odontiatros mou eipe pws mazepse pion k oti einai kalutera na to skasoume mou ekane enesei alla egw ponousa k epiedi exw istoria megali me ta dontia mou k exw k polla travmata to afise k mou edwse ksana antiviwsi tin pira molis iremise ksanapiga meta apo 2 evdomades ksanarxise pali tin therapia meta apo 3 evdomades ksanapristike para ma para polu k ponousa para polu gia 3 meres i antiviwsi dn ekane tpt meta iremise to donti alla to priksimo itan k ektos apo auto( vasika einai ena apo ta kato dontia ta mporstina)evgale ena ugro apo eksw stin epidermida itan ligo pio kato apo to sagoni epeidi tromaksa polu piga sta efimerevonta ekei mou eipan oti prepei na to vgalw amesos dn to ekana tin epomeni mera piga se alli odontiatro giati pisteua oti kati dn kanei kala o odontiatros giati to kaname therapia 2 mines k mes se 2 mines pristike 2 fores auti mou eipe pws einai apo tis eksereseis auto pou epatha egw oti einai polu sovaro mallon prepei na to vgaloume giati mporei na arxisei na trwei to kokkalo mou eipe k me esteile na vgalw mia panoramatiki tn evgala k me eipe pws an to donti sou dn allaksi morfi tha to vgaloume alla to donti pigene kalutera k etsi mou to katharize auti gia 2 evdomades 2 fores tin evdomada k mou to ekleine gia na min mpoun mikrovia to donti dn ponouse mou eipe oti pame polu kala k mou ekleise tin riza k meta apo kapoies meres ekane k to donti prin to pasxa to teleiwsa exw edw k 2 evdomades pou imoun kala apo xthes niwthw pali mikres enoxliseis otan to pataw k to kanw ligo masaz i riza ponaei oxi to donti. ti na kanw fovamai para polu giati kserw oti einai polu sovaro mipws einai kalutera na to vgalw dn tha iremisw pote apo to donti? perimenw pws k pw na peite ti ginete exw xasei tin empistosinei mou stous odontiatrous...

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Καταλαβαίνω την ανησυχία σας αλλά δίχως να δω τουλάχιστον μια ακτινογραφία δε μπορώ να σας προτείνω κάτι

Ανώνυμος είπε...

Γειά σας Γιατρέ,
Θα ήθελα να ρωτήσω αν απο την ακτινογραφία φένετε αν το δόντι χρειάζετε ακροριζετομή , ή αν χρειάζετε να απονευρωθεί η ρίζα ή αν έχει τελος παντων φλεγμονή η ρίζα .
Έχω κάνει απονευρωση 2μιση μήνες τώρα και ακόμα πονάει το απονευρωμένο δόντι ,είναι το δεύτερο στην πανω γνάθο , εχω πάει σε 2 Ιατρούς έκανα ακτινογραφία,και οι 2 μου είπαν οτι η απονευρωση εχει γίνει σωστά, αλλα το νευρο συνεχίζει και με πονάει ψιλά σχεδόν μεχρι τη μυτη.Ελαφρύς πόνος αν ακουμπίσει με άλλο δόντι , και γενικα νιοθω μια ενόχληση μέχρι το νέυρο ψιλά Ευχαριστώ εκ τον προτερον.

Ανώνυμος είπε...

Κυρία Μόσχου τις τελευταίες 10 μέρες περίπου και κυρίως το πρωί στα πλάγια ούλα του στόματος μου φουσκώνουν πάρα πολύ και αργότερα κατά την διάρκεια της μέρας απλά μειώνεται αυτό το φούσκωμα αλλά δεν εξαλείφεται τελείως..με ποιόν τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστεί?Ευχαριστώ Δημήτρης

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Για να αντιμετωπιστεί επιτυχώς θα πρέπει να ξέρουμε περι τίνος πρόκειται.
Επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας και ακολουθήστε τις συμβουλές του.

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

@17 Μαΐου 2012 2:51 μ.μ.
Η ενδοδοντική θεραπεία μπορεί να έχει γίνει σωστά στο συγκεκριμένο δόντι, αλλά να μην έχει σχέση με το σύμπτωμα του πόνου.
Θα πρέπει να γίνει προσεκτική εξέταση και λεπτομερής λήψη ιστορικού για να αποκλειστούν όλα τα ενδεχόμενα.

Ανώνυμος είπε...

Κυρία Μόσχου καλησπέρα σας! Τον τελευταίο καιρό νιώθω ανά περιόδους ένα τράβηγμα στα ούλα της άνω γνάθου μου! Η στοματική μου υγιεινή βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο και επισκέπτομαι συστηματικά τον οδοντίατρό μου! Πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να είναι ανησυχητικό; Υπάρχει περίπτωση να έχει ξεκινήσει κάποια υφίζηση η οποία να μην είναι ακόμα αντιληπτή; Τί θα μπορούσα να κάνω; Ευχαριστώ πολύ!

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Θεωρώ πως μια επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι η καλύτερη κίνηση.
Δεν αντιλαμβάνομαι τί ακριβώς εννοείται με τον όρο "τράβηγμα",συνεπώς δε μπορώ να σας βοηθήσω περισσότερο.

Ανώνυμος είπε...

κυρια Μοσχου καλημερα σας...εχω ενα προβλημα μετον φρονημιτη μου, εχει μαζευτει πιον γυρω γυρω απο το δοντι κ λιγο προς το μαγουλο! θα πρεπει να ακολουθησω καποια φαρμακευτικη αγωγη η θα πρεπει να βγαλουμε το πιον που εχει μαζευτει...? το δοντι δεν ειναι σαπιο παντως! ευχαριστω!

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας.Είναι η ορθοτερη κίνηση.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα σας.
Πριν απο 2 ετη εκανα εξαγωγη φρονιμιτη με επιτυχια.Προσεχα ιδιαιτερα την τρυπα και την επλενα σωστα.Μια βδομαδα τωρα ομως αναμεσα στο φρονιμιτη και το ακριβως επομενο δοντι,νιωθω εναν εντονο πονο στο ουλο.Στην οψη δε βλεπω καμια διαφορα απο το ιδιο σημειο στην απεναντι πλευρα,αλλα το σημειο του ονου εχει εντονη ασχημη μυρωδια.Αποστημα;Και αν ναι,μεχρι το ραντεβου μου με το γιατρο,μπορω να κανω κατι για να επιβραδυνω την επιδεινωση;Ευχαριστω εκ των προτερων

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Περα απο το να κρατήσετε την στοματική σας υγιεινή σε υψηλό επίπεδο, οχι.Θα πρεπει να επισκφθείτε οδοντίατρο για να διαγνωστεί η αιτία της κακοσμίας.

maria είπε...

καλησπέρα σας.Ξεκίνησα εσωτερικό καθαρισμό δοντιού,του οποίου είχε σπάσει το σφράγισμα(πολύ παλιό)και είχε χαλάσει.Στον καθαρισμό ο γιατρός με τις ειδικές βελόνες έβγαλε και λίγο νεύρο.Κάποια βελόνα όμως έσπασε και δεν κατάφερε να την βγάλει.Την είδαμε στην ακτινογραφία,στην ρίζα του δοντιού.Αν δεν καταφέρει στην επόμενη επίσκεψη νατην βγάλει και σφραγιστεί το δόντι,τι κινδύνους εγκυμονεί?ευχαριστώ εκ των προτέρων

Ανώνυμος είπε...

Γινεται να μπει θηκη στο δοντι χωρις απονευρωση? και αν ναι μπορουμε να βαλουμε παλι την ιδια θηκη με τα απο απονευρωση π.χ?

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

@maria
Mπορεί ακόμα και αν παραμείνει το σπασμένο μικροεργαλείο μέσα στο δόντι σας να μη σας δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα.
Εξαρτάται απο το σημείο που έχει σπασει.

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

@12 Ιουνίου 2012 9:37 μ.μ
Γινεται,αν και σπάνια μετά δεν προχωρούμε σε ενδοδοντική θεραπεία.Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί νεα θήκη, εκτός αν γίνει διάνοιξη της ήδη υπάρχουσας και προχωρήσετε έτσι στην ενδοδοντική θεραπεία

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα, σας παρακαλώ μπορείτε να μου πείτε ποια είναι η διαδικασία της διάνοιξης ενός αποστήματος και αν πονάει (την αλήθεια για το αν πονάει). Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Οι ιστοί είναι σε τάση (φανταστείτε τους τεντωμένους) με αποτέλεσμα να μην νιώθετε πόνο κατα τη διάνοιξη ,αλλά ανακούφιση.
Θεωρώ πιθανότερο να σας ενοχλήσει κάποια άσχημη γεύση παρά να πονέσετε.
Η διαδικασία είναι απλή και ολιγόλεπτη.

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας..εχω κι εγω μια απορια..τις τελευταιες μερες ποναει ο κατω δεξια φρονιμιτης μου η δεξια μου πλευρα γενικα σε σημειο που πονουσε και η γλωσσα μου μαζι..πηγα σε οδοντιατρο το ειδε και ειπε πως ο φρονιμητης ειναι ενταξη και δεν χρειαζεται να κανει τιποτα πανω σε αυτον..μου ειπε ομως οτι τα ουλα εχουν αποστημα και οτι πιεζεται και το νευρο της γλωσσας απο το αποστημα γι αυτο και με ποναει και μου συνεστησε να παω αυριο να το ανοιξουμε για να φυγει το πυο..μου ειπε πως δεν χρειαζεται αντιβιωση πριν καθως δεν ειναι μεγαλο αποστημα..συμφωνειτε με αυτο?

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Δεν μπορώ ούτε να συμφωνήσω ούτε να διαφωνήσω καθώς δεν έχω γνώση του περιστατικού.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΠΡΟΣΤΙΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΛΑΙΝΟ ΜΟΥ ΔΟΝΤΙ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΟΥΛΟ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΚΕΝΟ. Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΚΑΝΑΜΕ ΚΥΚΛΟ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ 1 ΜΗΝΑ ΦΟΥΣΚΩΣΕ ΤΟ ΟΥΛΟ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΠΙΕΖΩ ΒΓΑΙΝΕΙ ΠΥΟΝ.ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ? ΕΠΙΣΗΣ ΑΝ ΕΝΑ ΔΟΝΤΙ ΠΟΥ ΚΟΥΝΙΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ ΕΞΑΧΘΕΙ ΤΙ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ?

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Θα πρέπει να κάνετε θεραπεία στο συγκεκριμένο δόντι.
Δε γνωρίζω την ακριβή κατάσταση, τίνος βαθμού είναι η περιοδοντίτιδα που έχετε, αλλά αν φτάσετε στην τελική λύση της εξαγωγής μετά οι λύσεις για αποκατάσταση του κενού που υπάρχουν είναι: γέφυρα, εμφύτευμα, μερική οδοντοστοιχία -αν έχουμε και άλλα εκλειποντα δόντια-.

Ανώνυμος είπε...

geia sas exo kanei aponebrosei edo kai 3 mines kai mou exei dimiourgithei apostima sto kokalo kato apo to dodi to opio to exo mexri kai simera..stin arxi itan megalo to priksimo pleon meta apo 3 mines kai 30 fores sinadiseis me ton ododiatro exei minei elaxisto..prin apo 6 meres to klisame me prosorino sfragisma kai meta apo 3 meres xoris na troo apo ekeini tin meria me ponage poli kai aferesame to sfragisma..pleon exo apelpistei poli iparxei pithanotita na adimetopistei afto to problima;;i tha prepei na ginei eksagogi;;efxaristo..!!!

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Δεν έχω κλινική και ακτινογραφική εικόνα της συγκεκριμένης περίπτωσης, ωστόσο θεωρώ πως υπάρχει λύση πλην αυτή της εξαγωγής.

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα εχω προβλημα περιοδοντιτιδας και μετα απο αποστημα και αντιβιωση ο γιατρος μου εκανε επεμβαση για αναδομηση οστου.Δεν τον ειδα και πολυ θετικο ως προς το αποτελεσμα επειδη οπως μου ειπε το οστο ειχε υποχωρησει αρκετα. Σε ποσο καιρο θα ξερουμε αν ειχε αποτελεσμα και αν οχι τι αλλες εναλλακτικες θεραπειες υπαρχουν για να μην χασω το δοντι?

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Δεν μπορώ να σας απαντήσω καθώς δε γνωρίζω τι θεραπευτικό πλάνο έχει ακολουθήσει ο συνάδελφος.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα. Άρχισε να μου πονάει έντονα δόντι στο οποίο έχει γινει ενδοδοντική θεραπεία και έχει και στεφάνη.

Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό?
Πώς εξηγείται ο έντονος πόνος?
Πώς θεραπεύεται?

Ευχαριστώ.

ΜΟΣΧΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ είπε...

Πριν πόσο καιρό ολοκληρώθηκε λη ενδοδοντική θεραπεία;

Ανώνυμος είπε...

ΑΚΑ
Εδώ και καιρό μου έφυγε σφράγισμα και πονάει το νεύρο έντονα,είναι δίπλα στο τραπεζίτη, σε νοσοκομείο γίνεται προσωρινή αποκατάσταση, καλύτερα είναι η εξαγωγή του, γιατί μείναν μόνο τα τοιχώματα δοντιού!
Φιλικά ευχαριστώ

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   1 – 200 από 235   Νεότερο› Νεότερο»