5 Απρ 2013

Καφές και υγεία

Μια μεγάλη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του στόματος.
Οι ερευνητές μελέτησαν αρχικά σε 968.432 υγιείς άνδρες και γυναίκες το 1982. Όλα τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια σχετικά με την υγεία και τις διατροφικές συνήθειες, περιλαμβανομένων των ποσοτήτων του τσαγιού και του καφέ που καταναλώνεται πάρθηκαν κατά την έναρξη της περιόδου της μελέτης. 26 χρόνια αργότερα, 868 άνθρωποι είχαν πεθάνει από καρκίνο του στόματος ή του λαιμού.

Εκτός απο το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και άλλων παραγόντων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος θανάτου από του καρκίνο του στόματος ή του λαιμού ήταν 26% χαμηλότερα μεταξύ εκείνων που έπιναν ένα φλιτζάνι την ημέρα, 33% χαμηλότερα μεταξύ εκείνων που έπιναν 2-3 φλιτζάνια την ημέρα και 50% χαμηλότερα μεταξύ εκείνων που έπιναν 4-6 φλιτζάνια την ημέρα, σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν καφέ χωρίς καφείνη.

Υπήρξε μια ελάχιστα σημαντική συσχέτιση του ντεκαφεϊνέ με μειωμένο κίνδυνο.
Η επικεφαλής συγγραφέας, Janet S. Hildebrand της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου, δήλωσε ότι ο μηχανισμός ήταν ασαφής, αλλά ότι ο καφές περιέχει ουσίες που μπορεί να έχουν αντικαρκινικές επιδράσεις.

"Εμείς δεν συστήνουμε να αρχίσουν να πίνουν καφέ για την πρόληψη του καρκίνου», είπε. "Αλλά αυτό είναι μια καλή είδηση για όσους από εμάς που απολαμβάνουν τον καφέ.

Πηγή : American cancer society
New york times

Δεν υπάρχουν σχόλια: