19 Δεκ 2013

Τι προκαλεί τις κράμπες; Πρόληψη και αντιμετώπιση.


Οι μυϊκές κράμπες είναι ακούσιες, βίαιες και ξαφνικές. Μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, στον οποιοδήποτε.
Η χρονική διάρκεια των κραμπών μπορεί να κρατήσει από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι και κάποιες ώρες.

Που οφείλονται;
✓Οι μυϊκές κράμπες οφείλονται σε διάφορες αιτίες. Το πιο πιθανό είναι ότι ορισμένα μέρη του σώματός σας -ιδιαίτερα η πλάτη, η μέση και τα πόδια σας να είναι κουρασμένα ή πολύ απλά να είναι ακίνητα για πολύ ώρα στην ίδια θέση.
Προσπαθήστε να αλλάζετε στάση ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να κυκλοφορεί το αίμα στο σώμα σας.

✓Μία από τις πιο σοβαρές αιτίες που προκαλούνται κράμπες είναι η κακή διατροφή και η αφυδάτωση, γι αυτό ιδιαίτερα κατά την άσκηση επιβάλλεται να ενυδατώνετε τον οργανισμό σας κατάλληλα.
Η έλλειψη καλίου, μαγνησίου και νατρίου, είναι οι βασικότερες αιτίες κραμπών. Χαρακτηριστικό είναι ότι επειδή ακριβώς ο οργανισμός αποβάλλει αυτά τα στοιχεία με τον ιδρώτα, σε περιόδους μεγάλης ζέστης ή κατά τη διάρκεια κάποιας έντονης δραστηριότητας όπου ο οργανισμός αφυδατώνεται, οι κράμπες είναι αρκετά συχνές.

✓Οι γρήγορες αναπνοές προκαλούν «υπεραερισμό» και ως αντίδραση ο οργανισμός εκδηλώνει κράμπες και σπασμούς. Προσπαθήστε να ηρεμήστε και να πάρετε βαθιές αναπνοές ώστε να χαλαρώσουν οι μυς σας.

✓Προσοχή στα παπούτσια που φοράτε. Εάν είναι στενά, τα δένετε σφικτά ή η φόρμα τους είναι τέτοια που εμποδίζει την κυκλοφορία του αίματος, τότε σίγουρα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά να τα αλλάξετε αν δεν θέλετε να υποφέρετε από κράμπες.


✓ Η συσσώρευση αίματος σε μία συγκεκριμένη περιοχή του σώματος σημαίνει αυτόματα ότι σε κάποια άλλη περιοχή υπάρχει έλλειψη.


Τι λύσεις υπάρχουν;

Αρχικά, αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να τεντώσουμε το μυ.

Αν ο πόνος δεν υποχωρήσει τοποθετήστε λίγο πάγο και έπειτα χλιαρές κομπρέσες ή κάντε ένα χλιαρό ντους ώσπου να χαλαρώσει ο μυς.

Να γνωρίζετε πως εάν ο μυς δεν θεραπευτεί πλήρως είναι πολύ πιθανό να ξαναπάθετε σύντομα κράμπα στο ίδιο σημείο.

Μη ξεχνάτε ότι πριν και μετά από κάθε άσκηση χρειάζεται σωστό ζέσταμα των μυών και πολύ καλή ενυδάτωση του οργανισμού.

Εάν ωστόσο οι κράμπες είναι αρκετά συχνές και επιμένουν, καλό είναι να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για μία εξέταση.

10 Δεκ 2013

Tρείς κούπες μαύρο τσάι την ημέρα, τον οδοντίατρο κάνουν πέρα!!


Ερευνητές υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 3 φλιτζανιών απο το ρόφημα αυτό. βοηθά στο να κρατήσετε τα δόντια σας σε καλή κατάσταση, μειώνοντας τον κίνδυνο της φθοράς. 
Ο Dr Ruxton υποστηρίζει πως" Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ειδικά το μαύρο τσάι μπορεί να βοηθήσει στο να μειωθούν τα βακτήρια στο στόμα, ιδίως αν καταναλώνουμε 3-4 φλιτζάνια την ημέρα."
Το τσάι περιέχει αντιοξειδωτικά συστατικά γνωστά ως φλαβονοειδή και κατεχίνες που έχουν μια αντί-μικροβιακή δράση.
Στην υγειά σας!

2 Δεκ 2013

Η ζημιά στο σώμα μας από την προσθήκη ζάχαρης, αρχίζει από το μυαλό μας .

Υπερκατανάλωση τροφής, η κακή μνήμη, μαθησιακές διαταραχές, η κατάθλιψη - όλα έχουν συνδεθεί σε πρόσφατη έρευνα με την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης. 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει περίπου 75 κιλά προστιθέμενης ζάχαρης σε τροφές ετησίως. Αυτό είναι τρία ράφια σουπερ μαρκετ φορτωμένα με 25 συσκευασίες ζάχαρης, ενός κιλού η κάθε μία.
Αν βρίσκετε ότι είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αυτό είναι πιθανώς επειδή η ζάχαρη είναι πανταχού παρούσα στη διατροφή μας και οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν ιδέα του πόσοι ζάχαρη καταναλώνουμε.
Τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών προσδιορίζει την ποσότητα σε 27,5 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρης την ημέρα ανά κάτοικο , το οποίο μεταφράζεται σε 440 θερμίδες , σχεδόν το ένα τέταρτο μιας τυπικής διατροφής των 2000 θερμίδων την ημέρα.

Η λέξη κλειδί είναι "προσθήκη".
Ενώ μια υγιεινή διατροφή θα περιέχει ένα σημαντικό ποσό φυσικού σάκχαρου (σε φρούτα και δημητριακά για παράδειγμα), το πρόβλημα είναι ότι καταναλώνουμε πολύ μεγαλύτερη προστιθέμενη ζάχαρη στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Ο εγκέφαλος μας χρειάζεται καθημερινά ζάχαρη για να λειτουργήσει. Τα κύτταρα του εγκεφάλου απαιτούν δύο φορές την ενέργεια που απαιτείται από όλα τα άλλα κύτταρα στο σώμα, περίπου το 10% των συνολικών ημερήσιων ενεργειακών αναγκών μας.
Αυτή η ενέργεια προέρχεται από γλυκόζη, κάτι σαν τη βενζίνη του εγκεφάλου μας.
Ετσι, η ζάχαρη δεν είναι εχθρός του εγκεφάλου, η προστιθέμενη ζάχαρη είναι!!

Η έρευνα δείχνει ότι μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη μειώνει την παραγωγή ενός χημικού του εγκεφάλου γνωστή ως προερχόμενος από τον εγκέφαλο νευροτροφικός παράγοντας (BDNF).
Χωρίς BDNF , οι εγκέφαλοί μας δεν μπορούν να σχηματίσουν νέες μνήμες και δεν μπορούμε να μάθουμε (ή να θυμόμαστε) σχεδόν τίποτα.
Τα επίπεδα του BDNF είναι ιδιαίτερα χαμηλά σε άτομα με μειωμένο μεταβολισμό της γλυκόζης, διαβητικούς και προ- διαβητικούς και όπως το ποσό του BDNF μειώνεται, επιδεινώνει τον μεταβολισμό του σακχάρου .

Με άλλα λόγια, η χρόνια προσθήκη ζάχαρης μειώνει το BDNF και στη συνέχεια μειώνει τα επίπεδα των χημικών του εγκεφάλου που συμβάλλουν στην αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία οδηγεί σε διαβήτη τύπου 2 και μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο τελικά οδηγεί σε μια σειρά από άλλα προβλήματα υγείας. Μόλις συμβεί αυτό, το μυαλό και το σώμα σας είναι σε έναν καταστροφικό κύκλο που είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να ανατραπεί .

Η έρευνα έχει συνδέσει επίσης τα χαμηλά επίπεδα BDNF με την κατάθλιψη και την άνοια. Είναι πιθανό ότι η χαμηλή BDNF μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι η αιτία σε αυτές και σε άλλες ασθένειες , όπως το Αλτσχάιμερ. Περισσότερη έρευνα διεξάγεται για το θέμα αυτό , αλλά αυτό που είναι σαφές σε κάθε περίπτωση είναι ότι ένα μειωμένο επίπεδο BDNF αποτελούν "άσχημα νέα" για το μυαλό μας , και η χρόνια κατανάλωση ζάχαρης είναι μια από τους ενόχους.

Άλλες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στο ρόλο της ζάχαρης σχετικά με την υπερβολική κατανάλωση.
Εμείς γνωρίζουμε διαισθητικά ότι η ζάχαρη και η παχυσαρκία συνδέονται (δεδομένου ότι η ζάχαρη είναι γεμάτη θερμίδες ), αλλά ο ακριβής λόγος για τον οποίο όταν τρώει κάποιος τρόφιμα με επιπρόσθετη ζάχαρη και θέλει να καταναλώσει περισσότερο, δεν έχει πλήρως κατανοητή μέχρι σήμερα.

Νέα έρευνα έχει δείξει ότι η χρόνια κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης "μπλοκάρει" τον εγκέφαλο για να δώσει σήμα να σταματήσουμε να τρώμε. Αυτό επιτυγχάνεται με τη μείωση της δραστηριότητας της ωκυτοκίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για την "ενημέρωση" του εγκεφάλου οτι έχουμε καταναλώσει ήδη υπερβολικές ποσότητες. Όταν τα κύτταρα οξυτοκίνης στον εγκέφαλο έχουν αμβλυνθεί από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, δεν λειτουργούν σωστά και έτσι συνεχίζουμε να αναζητούμε κάτι "να γλυκαθούμε" ή δεν σταματάμε στο ένα γλυκό αλλά συνεχίζουμε να τρώμε και άλλα.

Όλες αυτές οι μελέτες υποδεικνύουν έντονα ότι οι περισσότεροι από εμάς βλάπτουμε σοβαρά τους εαυτούς μας με τα επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και η βλάβη αρχίζει με το μυαλό μας.
Υπό αυτό το πρίσμα , η χρόνια κατανάλωση προστιθέμενης ζάχαρης δεν είναι λιγότερο σημαντικό πρόβλημα από το κάπνισμα.
Η σκληρή αλήθεια είναι ότι αυτή μπορεί να είναι μόνο η αρχή στο τί κακό προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση προστιθέμενης ζάχαρης στον οργανισμό μας.